12.10.2022
Započeli radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću

Polaganjem kamena temeljca, svečano su započeli radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću vrijednog 55,8 milijuna kuna koji je u sklopu Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće.

Kamen temeljac su danas položili predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije i izaslanica Osječko-baranjskog župana Ivana Bagarić, zastupnik u Hrvatskom Saboru Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković.

Vrijednost cijelog Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće je 386 milijuna kuna s PDV-om od čega su bespovratna EU sredstva 189,5 milijuna kuna, a nacionalno sufinanciranje 82 milijuna kuna (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode svaki sa 35,5 milijuna kuna i lokalna razina 10,9 milijuna kuna).

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Projektom će se smanjiti ispuštanje djelomično pročišćenih i nepročišćenih otpadnih voda u područje Dunavskog sliva (osjetljiva područja) te pridonijeti zaštiti vodnih resursa i osiguravanju kvalitetne vodoopskrbe stanovništva.

Cjelovitim projektom se osigurava pročišćavanje otpadnih voda za 4 aglomeracije za ukupno 37.000 ES. Izgradnjom sustava odvodnje se omogućava izvedba novih 3.500 priključaka kućanstava čime se planira priključenje dodatnih cca. 9.900 stanovnika na sustav odvodnje te se podiže efikasnost cjelovitog vodno-komunalnog sustava na području projekta.