08.11.2022
Započeli radovi na rekonstrukciji postojećih nasipa Gomboš i Batina

Svečano su započeli radovi “Rekonstrukcije postojećih nasipa Gomboš i Batina” u Batini, a vrijednost radova je 34,4 milijuna kuna s PDV-om.

Početku radova su nazočili saborski zastupnik i načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Projekt se financira iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, a sastoji se od rekonstrukcije nasipa Batina koji počinje kod ušća Karašice u Dunav i rekonstrukcije nasipa Gomboš koji se nastavlja na nasip Batina na lokaciji bivše „kisikane“ i željezničke postaje Batina.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

U okviru rekonstrukcije nasipa Batina izvršit će se izgradnja obaloutvrde te dodatna zaštita od visokih voda izgradnjom višefunkcionalnog armiranobetonskog zida sa pratećim objektima.

Rekonstrukcija nasipa Gomboš izvodi se u svrhu poboljšanja stabilnosti branjene strane nasipa, kontroliranog snižavanja i ispuštanja procjednih voda iz tijela nasipa, a u okviru rekonstrukcije izvršit će se nadvišenje postojeće krune nasipa.