05.04.2024
Započeli radovi na izgradnji Crpne stanice Prelošćica

Obilježen je početak radova na izgradnji crpne stanice Prelošćica s rekonstrukcijom kanalske mreže koja gravitira na CS Prelošćica, CS Hrastelnica i CS Šašna Greda kojemu su nazočili državni tajnik Ministarstva poljiprivrede Tugomir Majdak, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Crpna stanica nalazi se 500 m od izlaza iz sela Prelošćica prema Lukavcu Posavskom, a vrijedna je 10 milijuna eura. Projektirana je za potrebe odvođenja dijela melioracijskog područja, gravitirajuće površine od približno 3 250 ha koja se vrši glavnim odvodnim kanalom Logomerčica. Crpna stanica Prelošćica značit će kapitalno unaprjeđenje u borbi protiv poplava u ovom dijelu Posavine.

Provedbom projekta „Rekonstrukcija kanalske mreže koja gravitira na CS Prelošćica, CS Hrastelnica i CS Šašna Greda“ rekonstruirat će se ukupno 36.29 km kanala prema gravitirajućim slivovima crpnih stanica od čega slivu CS Hrastelnica pripada 12.10 km; CS Prelošćica 13.55 km i CS Šašna Greda 10.64 km.

Rekonstrukcijom kanalske mreže povećat će se protočnost kanalske mreže što povećava funkcionalnost i retencijsku sposobnost, a ukupna vrijednost radova je 3 milijuna eura.