26.08.2022
Za aglomeraciju Rijeka ugovori vrijedni više od 447 milijuna kuna

U Rijeci su potpisani ugovor o izvođenju dviju novih grupa radova na području Rijeke i Kastva u sklopu projekta »Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka«. Radi se o dva ugovora ukupno vrijedna više od 447 milijuna kuna (bez PDV-a) koje su u ime nositelja projekta potpisati direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Rijeka Andrej Marochini i u ime izvođača radova direktor GP-a KRK Sanjin Purić.

Potpisivanju ugovora nazočio je premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt »Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka« obuhvaća izgradnju i optimizaciju sustava javne odvodnje uz izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i jedno je od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 1,76 milijardi kuna (bez PDV-a), a sufinancirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.  u visini do 1,25 milijardi kuna (bez PDV-a), što čini 71,33 posto troškova.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je nastavak ovog projekta koji će podići kvalitetu života građana Rijeke kao i ostalih gradova i općina na čijem se području provodi.

„Ovaj gotovo 300 milijuna eura vrijedan projekt važan je ne samo zbog povećanja broja priključaka za građane Rijeke i Aglomeracije Rijeka, sprječavanje onečišćenja i smanjivanje gubitaka vode na području Rijeke i Kastva. Ulaganja kroz  vodoopskrbu i odvodnju kroz Aglomeracije diljem Hrvatske, pa tako i Rijeke, važna su za podizanje životnog standarda stanovnika i bolju kvalitetu života. Bitna je i činjenica da sredstva dolaze uz EU fondova u iznosu od 70%, oko 20% sredstava izdvajaju  Ministarstvo gospodarstva i Hrvatske vode, a preostali dio lokalna zajednica“ kazao je premijer Plenković.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović podsjetio je kako je projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” najveći u Hrvatskoj nakon projekta izgradnje Pelješkog mosta“.  „Ova dva LOT-a poboljšavaju komunalnu infrastrukturu na području Rijeke. Zalog su i čiste vode za piće a isto tako i čistoga mora“, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović dodavši kako je riječ o iznimno opsežnom i kompleksnom projektu te uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske, nadležnim ministarstvima i Hrvatskim vodama na podršci u realizaciji projekta. Gradonačelnik Filipović je zamolio sve sugrađane za strpljenje i razumijevanje zbog poteškoća koje će u prometu izazvati izvođenje ovih radova.