20.03.2023
Ususret Svjetskom danu voda

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Instituta za vode Josipa Jurja Strossmayera, Hrvatska će već 30. godinu za redom obilježiti Svjetski dan voda. Taj se događaj obilježava u cijelome svijetu svake godine 22. ožujka, u cilju ukazivanja na važnost vode za ljudsku potrošnju te kako bi promovirali održivo upravljanje vodnim resursima, kako u cijelome svijetu tako i u Republici Hrvatskoj.

Ove godine Svjetski dan voda nosi poruku „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ s namjerom da svi doprinesemo racionalnom načinu korištenja i upravljanja vodom.

Ideja za ovaj međunarodni dan nastala je 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine. Od tada, svake godine, UN-Water, tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodoopskrbe i odvodnje određuje temu Svjetskog dana voda kao odgovor na aktualni ili budući izazov.

Preuzmi plakat