02.06.2023
Uručeni ugovori za Aglomeraciju Pula sjever

Pula dobiva 20 km nove i obnovljene vodoopskrbne mreže, 40 km kanalizacijske mreže i novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Projekt Aglomeracije Pula sjever, čiji su ukupni procijenjeni prihvatljivi troškovi 45.470.082,05 eura ušao je u program sufinanciranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković svečano su uručili Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava direktoru Pragrandea Kristijanu Benčiću, te Ugovor o sufinanciranju direktoru Vodovoda Edu Krajcaru. Predaji ugovora prisustvovali su gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, saborski zastupnik Anton Kliman, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović .

Državni tajnik Mario Šiljeg rekao je da je Hrvatskoj u investicijskom valu posljednjih mjeseci odobreno 60 projekata iz vodnog gospodarstva u čemu se najbolje vidi koji je doprinos ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

 „Bez sredstava Europske unije bilo bi nemoguće dostići standarde za koje smo se prije svega obvezali s jedne strane, a s druge strane koje želimo omogućiti našim sugrađanima. Doprinos ovog projekta u Puli jest da ćemo imati skoro 20 km nove i obnovljene vodoopskrbne mreže, da će time 6.000 stanovnika imati poboljšani pristup kvalitetnoj vodi za piće, izgradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 42.000 ES i 40 km kanalizacijske mreže na koji će se moći spojiti 27.000 stanovnika“, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da je uistinu riječ o velikoj potpori Gradu Puli. Naglasio je da je 33 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU, a po devet posto dodatno sufinanciraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i isporučitelj vodnih usluga i jedinice lokalne samouprave.

„Sada imamo tek uređaj na 14.000 ES s mehaničkim pred tretmanom koji ni u kom slučaju ne zadovoljava uvjete za ispuštanje otpadnih voda u more. Ako sagledamo da je ovaj novi uređaj koji će se graditi 42.000 ES i da je u planu gradnja novog 140.000 ES, deset puta dižemo kapacitet pročišćavanja otpadnih voda i to na odgovarajući način. Imat ćemo čišće more i bolje uvjete za razvoj turizma i kvalitetniji život naših građana“, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt je od iznimne važnosti kako za Grad Pulu, tako i za Grad Vodnjan i Općinu Fažana. Obuhvat projekta će se odvijati na području naselja Štinjan (Grad Pula), Valbandon i Fažana (Općina Fažana), Galižana, Peroj, Barbariga i Vodnjan (Grad Vodnjan).

Nakon uručenja ugovora nema zapreke za početak radova na projektu zbog čega bi iduće godine u Puli trebale biti intenzivno radne po pitanju natječaja i investicija Aglomeracije Pula sjever.