13.10.2015
Rekacija na članak u Jutarnjem listu od 13.10.2015.

Ispravak netočnih informacija iz članka objavljenog u Jutarnjem list,  13. listopada 2015. godine pod naslovom „Župan: Za bujice i odrone krive su Hrvatske vode“, autor članka, D.V.

Prije svega ističemo da su  navedene informacije iznesene u članku, kao i naslov članka, a koje se tiču Hrvatskih Voda, neistinite.

Iz članka proizlazi da su Hrvatske vode krive za obilne kiše na području Trstenika koje su izazvale poplave i odrone, a navedeno je ustvrdio Dubrovačko-neretvanski župan, gospodin Nikola Dobroslavić, a Jutarnji list prenio, te je tako navedenom izjavom obmanuo javnost.

Hrvatske vode posljednjih petnaest godina upozoravaju na problem magistralne vodovodne cijevi jer zatvara proticajni profil –propust na lokalnoj cesti – ušće bujice u more, a istu nisu postavljale Hrvatske vode obzirom da je navedeno u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno u nadležnosti same županije i županijske lučke uprave.

Vodopravna inspekcija donijela je više rješenja od kojih zadnje 16.04.2012. godine kojim je određeno da pravna osoba koja pruža usluge javne vodoopskrbe na tom području izmjesti ili ukopa cjevovod u donjem toku bujice Trstenik u skladu sa uvjetima Hrvatskih voda, no do danas navedeno nije učinjeno.

Hrvatske vode su 2008. godine naručile – izradile Idejni projekt regulacije bujice Trstenik, 2009. godine ishodile lokacijsku dozvolu i 2011. godine izradile Glavni i Izvedbeni projekt uređenja bujice no zbog nemogućnosti rješavanja imovinsko – pravnih odnosa isti nije realiziran obzirom da  dio bujice nije na česticama javnog vodnog dobra, već na česticama pomorskog dobra i jedinice lokalne samouprave.

Krajem srpnja 2015. godine došlo je do katastrofalnog požara koji je u cijelosti ogolio sliv bujice Trstenik površine oko 4,0 km2, te je potpuno promijenio vodni režim.

Da bi se spriječili štetni događaji od bujičnih voda, zaštitili stambeni objekti i infrastruktura, Hrvatske vode žurno su naručile projekt izgradnje 7 pregrada u slivu bujice Trstenik radi zaustavljanja nanosa i smanjenja vodnih valova.

Napominjemo da su Hrvatske vode, odnosno licencirano društvo,  prije  velikih oborina 3.-4.10.2015. godine izvršile čišćenje korita bujica, te uspostavile stalno dežurstvo na terenu i provode aktivnosti radove na obrani od poplava. Danas 13.10.2015. godine  izvode se radovi na sanaciji oštećenja (betoniranje zaštitnih zidova i dna korita bujice).