18.09.2022
Prognoza i stanje vodostaja

U idućih 7 dana ne očekuju se veće količine oborina što će pozitivno utjecati na opadnaje vodostaja i konačnu stabilizaciju stanja na terenu.

Kupa - gornji tok

U gornjem toku rijeke Kupe situacija se polako smiruje i stabilizira. Vodostaj rijeke Kupe na vodomjernim postajama Hrvatsko i Selo Kupa opao je za više od 2 metra. Ukinute su sve mjere obrane od poplava. ŽC Brod na Kupi – Hrvatsko ponovno je prohodna i otvorena za promet.

Kupa - Karlovac

Trenutno se vrh vodnog vala rijeke Kupe nalazi na području grada Karlovca. Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu iznosi +804 cm i stagnira. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj je nešto viši od očekivanog iz razloga jer je jučer tijekom cijelog dana padala kiša i na slivu Korane i Mrežnice, te je osobito Korana doprinjela porastu vodostaja rijeke Kupe od nekih 30-ak cm. Inače, Korana i Mrežnica do jučer navečer uopće nisu imale nikakvog utjecaja na porast vodostaja rijeke Kupe.

Uzvodno od Karlovca, na vodomjeru Kamanje jučer u 18:00 sati izmjeren je vodostaj od +677 cm, što je samo 6 cm manje od rekordnog vodostaja iz 1966. godine. Vodostaji u Kamanju su opali za više od pola metra s tendencijom daljnjeg opadanja. Naravno da u takvim uvjetima rekordno visokih vodostaja mora doći do poplavljivanja određenih šumskih, poljoprivrednih i prometnih površina. Ugroženo je i 20-ak kuća na području grada Ozlja te općina Kamanje i Žakanje, gdje se objekti u suradnji s vatrogascima i civilnom zaštitom brane vrećama s pijeskom. Poplavljeno je i nekoliko kuća u Brodarcima, a ugroženo je i par desetaka objekata uz lijevu obalu Kupe na dionici Selce-Rečica.

Danas u popodnevnim satima očekuje se lagano opadanje vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca, a od sutra 19.9.2022. i osjetnije, kada se očekuje i ukidanje prvo izvanrednih, a zatim i redovnih mjera obrane od poplava.

Gornja Dobra - Ogulin

Vodostaj rijeke Dobre na vodomjernoj postaji Turkovići opao je od jučer navečer za više od 1 metra, te se i voda s poplavljene DC 42 polako povlači. Normalizacija prometa u Ogulinu očekuje se tijekom večernjih sati.

Sava

Vodostaji rijeke Save su u blagom porastu duž cijelog toka, ali neće dosegnuti razine za uspostavu bilo kakvih mjera obrane od poplava.

I dalje se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.