06.11.2023
Prognoza i stanje vodostaja

Izvanredne mjere: Retencija Žutica - CS Rožec

Redovne mjere: Česma - Česma ušće; Črnec - Ustava Črnec; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak

Pripremno stanje: Donja Dobra - Lešće toplice; Drava - Novo Virje Skela, Vrbovka, Moslavina, Donji Miholjac; Gornja Dobra - Turkovići; Korana - Karlovac; Kupa – Karlovac, Farkašić; Mala Neretva - Opuzen ustava nizv.; Odra - Odra; Retencija Lonjsko Polje – Brezovica, Ustava Trebež; Sava – Drenje Brdovečko, Podsused, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Davor, Slavonski Brod

Sava

Vrh vodnog vala rijeke Save prošao je noćas kroz grad Zagreb, pri čemu je vodostaj dosegnuo najvišu od +378 cm, što je za par centimetara niže nego prilikom vodnog vala od prije 2 dana. U iduća 24 sata očekuje se da vodostaj rijeke Save u Zagrebu opadne za 2 metra.

Na snazi su redovne mjere obrane od poplava za dionice nizvodno od grada Zagreba (vodomjeri Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak).

Ustava Prevlaka je i dalje otvorena. Trenutno se putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje i dalje upušta oko 350-400 m3/s i na taj način značajno se snižavaju vodostaji rijeke Save od Rugvice do Siska.

Od subote ujutro 4.11.2023. započelo je prelijevanje savskih voda preko preljeva Palanjek, te je od subote navečer 4.11.2023. od 22:00 sata zatvoren promet preko mosta na oteretnom  kanalu, odnosno na cesti Hrastelnica-Palanjek.

Mura i Drava

Vodostaji rijeke Mure duž cijelog toka niži su od razine za uspostavu pripremnog stanja obrane od poplava. Trenutni protok rijeke Mure u Murskom Središću iznosi 360 m3/s.

Vodostaji rijeke Drave nizvodno od ušća Mure u Dravu na postaji Botovo u opadanju su jučer od podneva, pri čemu su ostvarili najviši vodostaj za gotovo 1,5 metara niži u odnosu na vodni val iz kolovoza ove godine.

Nizvodno od Botova na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije maksimalni vodostaji rijeke Drave očekuju se tijekom srijede i četvrtka 8./9.11.2023. također na razini gotovo 1,5 metara nižoj u odnosu na kolovoz tako da se nikakve veće ugroze od poplava uz cijeli tok rijeke Drave ne očekuju.

Kupa

Sa smirivanjem vremenskih prilika vodostaji rijeke Kupe u gornjem toku na području Primorsko-goranske županije (vodomjeri Hrvatsko i Selo Kupa) opali su za više od 2 metra tako da su ukinute sve mjere obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Kupe na području grada Karlovca dosegnuli su najvišu razinu od +570 cm danas ujutro 6.11.2023., što je za 130 centimetara niže u odnosu na razinu za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava tako da se problemi s poplavama uz rijeku Kupu ne očekuju.

Gorski kotar i Lika

Jučer popodne došlo je do stabilizacije vremenskih prilika i brzog povlačenja izlivenih bujica Rečinice, Čabranke, Bogdanice i Tisovca te ponovne normalizacije i uspostave prometa na tom području.

Prognoza oborina i vodostaja u naredna 3 dana

Prema prognostičkim modelima DHMZ-a Republike Hrvatske, u sljedeća 3 dana na području Hrvatske prevladavati će pretežno sunčano. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša. Obilnije oborine uz grmljavinu očekuju se tijekom sutrašnjeg dana, utorak, 7.11.2023. na području Jadrana i predjelima uz njega.

S obzirom da se u naredna 3 dana ne očekuju značajnije oborine na području slivova Save i Kupe te Drave i Mure to će pogodovati stabilizaciji i opadanju vodostaja u narednim danima.