17.09.2024
Prognoza i stanje vodostaja - 17.9.2024.

Prema vremenskim prognozama od danas, utorka 17. rujna, slijedi razvedravanje i potpuni prestanak kišnih oborina na području zemalja uzvodno od Hrvatske: Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske. U idućih 5 dana ne očekuju se nove značajnije oborine koje bi mogle dovesti do dodatnog porasta Dunava u tim zemljama.

Trenutna situacija u Republici Hrvatskoj je znatno povoljnija u odnosu na Češku, Austriju, Rumunjsku i Poljsku. Relativno su niski dotoci Mure (500-600 m3/s) i Drave (manji od 800 m3/s) te se za dionice uz Muru i Dravu ne očekuje uvođenje nikakvih mjera obrane od poplava. Tako se u sljedećim danima glavni fokus obrane od poplava može usmjeriti na praćenje stanja i provedbu mjera sukladno dolasku najavljenog velikog vodnog vala rijeke Dunava.

Dunav - uzvodno

Vrh vodnog vala rijeke Dunav u ovom trenutku nalazi se na području Bratislave (450 riječnih kilometara uzvodno od Hrvatske). Vodostaji rijeke Dunav u Bratislavi ostvarili su maksimalne vrijednosti na razini od +970 cm, što je za 60-ak cm niže u odnosu na vodostaje iz lipnja 2013. godine.

Vrh vodnog vala u Budimpešti (240 riječnih kilometara uzvodno od Hrvatske) očekuje se u subotu 21.9.2024. na razini od +850 cm, što je 40-ak cm niže u odnosu na 2013. (max. +891 cm).

Dunav – Hrvatska

Za očekivati je i sličnu situaciju s vodostajima Dunava u Hrvatskoj. Prema navedenim vodostajima i očekivanim trendovima njihovog porasta u susjednim državama, možemo zaključiti kako će i vodostaji Dunava u Hrvatskoj biti za 40-50 cm niži nego 2013. godine.

U posljednja 24 sata vodostaji Dunava u Batini (ulazni profil u Hrvatsku) porasli su za više od 1 metra. Trenutni vodostaj Dunava u Batini, 17.9.2024. u 12:00 sati iznosi +344 cm. Redovne mjere obrane od poplava proglasit će se kada vodostaj dosegne razinu iznad +500 cm, a što se prema sadašnjim procjenama, može očekivati za 2 dana, tijekom četvrtka 19.9.2024. Izgledno je da će doći i do uspostave izvanrednih mjera obrane od poplave, kada vodostaj premaši razinu od +650 cm, a što se prema sadašnjim prognozama i modelima očekuje s petka na subotu 20./21.9.2024.

Vrh vodnog vala Dunava na ulaznom profilu u Batini očekuje se tijekom slijedećeg tjedna (utorak/srijeda, 24./25.9.2024.) na razini +730 do +750 cm.

Ovako visoki vodostaji rijeke Dunav nisu zabilježeni od lipnja 2013. godine. Očekuje se ugroza od poplava u nebranjenim područjima u slivu Dunava, odnosno vikend naselje Zeleni otok kod Batine, a potencijalno mogu biti ugroženi i najniži dijelovi uz Aljmaš, Otok športova u Vukovaru, Šarengrad te pojedini niži dijelovi grada Iloka uz Dunav.

Od jučer je angažirano više stotina ljudi vodnoga gospodarstva koji terenskim obilascima utvrđuju ispravnost vodnih građevina, obavljaju se pripreme za punjenje i pune se vreće s pijeskom, obavlja prijevoz materijala i opreme, od kojih se dio potrebnih količina  predaju na korištenje građanima kako bi i sami zaštitili svoje nekretnine u poplavnom, a nebranjenom području (vikend naselja). Također, na lokacijama koje su zahtijevale pojačane mjere sigurnosti, započelo se s radovima na dogradnji i ojačanju vodnih građevina te pojedinih dijelova sustava obrane od poplava. U cilju sigurnosti, u odnosu na trenutne prognoze i očekivane vodostaje, razina obrane od poplava uspostavlja se i za oko 20 cm moguće više vodostaje. Nasipi na Dunavu izgrađeni su kako bi mogli prihvatiti ovu razinu vodnog vala, ali će biti potrebna danonoćna kontrola stanja nasipa u dužini većoj od 50 km u cilju omogućavanja eventualnih hitnih intervencija (podviri, izgradnja protutlačnih zdenaca, ojačanje temeljnog tla nasipa dodatnim opterećenjem i dr.), a sve u cilju osiguranja stabilnosti nasipa. Procjenjuje se kako se sve poduzete aktivnosti i mjere mogu provesti na razini snaga vodnoga gospodarstva, ali po potrebi i u koordinaciji sa županijama, i uz eventualnu pomoć  vatrogastva.

Sutra, 18. rujna, će se na terenu održati koordinacijski sastanci sa stožerima Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Hrvatske vode raspolažu s dovoljnim zalihama  materijala i opreme za provedbu mjera obrane od poplava (1,5 milijuna vreća za pijesak i 17 km tzv. box barijera). Također, sve licencirane tvrtke Hrvatskih voda za radove redovne i izvanredne obrane od poplava na predmetnim branjenim područjima su u stanju pripravnosti, a u koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite po potrebi će biti osigurana i potpora Hrvatske vojske.