01.03.2023
Prezentacija hrvatsko-slovensko-izraelske vodnokomunalne suradnje

U poslovnoj zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu u utorak 28.2.2023. godine, održana je prezentacija hrvatsko-slovensko-izraelske vodnokomunalne suradnje. Prezentacija je održana u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu voda u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu i Veleposlanstvom Države Izrael uz potporu Hrvatskih voda i Zbornicom komunalnoga gospodarstva Republike Slovenije.

Ova suradnja odnosi se na projekt „Uspostava sustava optimizacije rada i kontrole kvalitete upravljanja, te brze i masovne detekcije curenja vode – upravljanje gubicima vode u vodoopskrbnim sustavima, sustavima odvodnje, na nasipima i branama za obranu od poplava s mogućnošću proširenja na detekciju vlažnosti tla u blizini kritične infrastrukture Republike Hrvatske“.

Cilj projekta je uspostaviti učinkoviti sustav za poboljšanje učinkovitosti svih javnih službi uključenih u osiguranje sigurne i pouzdane vodoopskrbe, kao i brzo i masovno otkrivanje curenja vode i upravljanje gubicima vode u vodoopskrbnim sustavima, što će omogućiti značajno brže lociranje mjesta curenja vode, povećanje broja otkrivenih mjesta curenja vode te smanjenje troškova detekcije mjesta curenja i troškova upravljanja i održavanja vodoopskrbnih sustava, što će rezultirati energetskom i kadrovskom održivošću navedenih usluga.

Ovako dobiveni podaci i informacije također se koriste za što optimalnije i prije svega učinkovitije donošenje odluka o korištenju sredstava za redovno i investicijsko održavanje te planiranje novih ulaganja u komunalnu i infrastrukturu za obranu od poplava. Ovakvim pristupom očekuje se pozitivni učinak na sam ekosustav zbog manjeg opterećenja vodnih resursa, energetske učinkovitosti i povećane otpornosti na klimatske promjene.

Nakon uvodnih riječi predsjednice Hrvatskog društva za zaštitu voda Mare Pavelić, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te Veleposlanika Republike Slovenije Gašpera Dovžana, prezentaciju stanja vodnog sektora u Izraelu održao je njegov Veleposlanik Gary Koren.

Održana je i prezentacija Slovensko-izraelskog poslovnog kluba o digitalnoj komunalnoj infrastrukturi koju su držali Boštjan Kočar i Danko Markovinović sa Sveučilišta Sjever.