29.09.2023
Održane radionice projekta VEPAR u novoj školskoj godini

Ovaj tjedan su na području malih slivova „Zagrebačko prisavlje“ i „Lonja-Trebež“ u okviru „Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR“, Potprojekta G – Unaprjeđenje sustava za informiranje javnosti i educiranje dionika, održane edukativne radionice za učenike osnovnih škola i građanstvo s ciljem smanjenja rizika od poplava. Nastavak je to edukativnih radionica projekta VEPAR za djecu i građanstvo, koje su započele s provedbom krajem 2022. godine, a koje će se prema planu održavati sve do kraja 2023. godine na svih 34 sliva diljem Hrvatske.

Tijekom dva dana, u jutarnjim satima održane su prezentacije za učenike 4a razreda OŠ Sveta Nedjelja s učiteljicom Kristinom Širanović Blažek te učenike trećih, četvrtih i petih razreda OŠ Banova Jaruga s učiteljicama Sanjom Rašo Čar, Nevenkom Kundrata Cazek, Jelenom Čavlina i Sanjom Marčec. U poslijepodnevnim satima na slivnim područjima su održane i prezentacije za građanstvo, prva u novouređenom prostoru Civilne zaštite Sveta Nedelje u Orešju i druga u Poduzetničkom inkubatoru u Kutini

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Školske radionice provedene su uz veliko zanimanje učenika i učiteljica, koje su ocijenile radionice vrlo uspješnima, dobro pripremljenima i primjerenima uzrastu. Zanimljive prezentacije pripremili su djelatnici Hrvatskih voda: Marija Vizner i Tomislav Novosel, predstavljajući edukativnu slikovnicu o smanjenju rizika od poplava s glavnim protagonistom - riječnom kornjačom Hrvojem, a djeci su prikazane i edukativna maketa s pokaznim vježbama o: poplavama, odabirom sigurnije gradnje objekata, ulozi retencija, akumulacija i vegetacije u obrani od poplava. Djeca su svoje znanje mogla provjeriti kroz društvenu igru „Da nas rijeke ne POPLAVE, smanjimo rizik od POPLAVE!“, koja je onima najboljima donijela i lijepe nagrade. Veliko oduševljenje i znanje pokazala su djeca obje škole, a svojim komentarima i osmjesima zahvalili su na bogatim promidžbenim i edukativnim poklonima koje su ponijeli kući. „Ovo je bolje od Božića!“, „Naučili smo nešto novo o poplavama!“, „Najbolja prezentacija do sada!“ bili su najčešći komentari učenika koji su se za kraj druženja fotografirali s Hrvojem i predavačima. Predstavnicima škola predani su i edukativni kompleti, kako bi i dalje mogli provoditi edukaciju djece i tako umanjiti posljedice poplavnih događaja.

U prostorima Civilne zaštite Svete Nedelje u Orešju, održana je prva prezentacija za građanstvo na kojoj je uz spomenute djelatnike Hrvatskih voda s temama prikaza obrane od poplava u Republici Hrvatskoj i prigodne brošure sa savjetima za građanstvo, bio i prisutan v.d. voditelj VGI „Zagrebačko prisavlje“ Marijan Mihić koji je sudionicima predstavio najaktualnije projekte i događanja vezana uz obranu od poplava. Po završenim prezentacijama, povela se i konstruktivna rasprava oko pitanja rješavanja i pojašnjavanja funkcioniranja sustava obrana od poplave, osobito na pojedinim ključnim točkama sustava na ovom gusto naseljenom i gospodarski aktivnom zagrebačkom području. Sutradan, u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Kutini, održana je prezentacija za građanstvo, na kojoj je uz ostale prezentacije, voditelj VGI „Lonja-Trebež“ Miroslav Petravić predstavio najvažnije projekte obrane od poplava s osvrtom na aktualna poplavna događanja, a kojih je s izraženim rekordnim vodostajima na području malog sliva Lonja-Trebež bilo u proteklom razdoblju. Svim sudionicima radionica podijeljeni su edukativni materijali uz poruke kako bi ovakve radionice trebalo održavati češće i za veći broj građana.