26.09.2023
Obilježen Dan rijeke Drave na Biljskom jezeru

Na Staroj Dravi, uz Biljsko jezero i drvenu kućicu ŠRD Karas, obilježen je Međunarodni dan rijeke Drave uz bogat zabavno-sportski i edukativni program te promociju prirodnih vrijednsoti i života uz rijeku Dravu. Uz brojne zanimljive aktivnosti programa, posjetiteljima su se predstavile i Hrvatske vode svojim projektima uređenja obale i obalnog područja rijeke Drave u Osijeku te edukativnim radionicama za djecu.

U organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije te brojnih partnera i suradnika, u prirodnom ambijentu Biljskog jezera održan je zanimljiv program za posjetitelje, kojim su predstavljeni: izložba fotografija „Živjeti s Dravom“, pokazna vježba „Sigurnost na vodi“, „Ekološka zaštita priobalja“ i pružanje prve pomoći u organizaciji Crvenog križa Darda, izviđačke aktivnosti u organizaciji Udruge izviđača Slavonski hrast, turnir „Odbojka na pijesku“ u dvije dobne kategorije, radionica „Dravski akvarel“ uz sudjelovanje djece u slikanju motiva Drave i vodstvo kustosice pedagoginje iz Muzeja likovnih umjetnosti, radionica o razvrstavanju otpada, natjecanje u ribolovu, šetnje prirodom i edukacija mladih u organizaciji DVD Bilje. Na posebno prigodno uređenom štandu, Hrvatske vode su posjetiteljima i medijima predstavile projekte kojim su uređene obale i obalna područja rijeke Drave, a kojima se u suradnji sa svim dionicima integralno upravlja vodama i ostalim vrijednostima ove dravske regije. Istaknuti su bili projekti vezani uz Staru Dravu - Bilje, Biljski rit, Halaševo, Staru Dravu - Osijek i Otok ljubavi financirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. u ukupnom iznosu od 16,5 mil. eura, kao i projekt Aljmaški rit vrijednosti 3,5 mil. eura, sufinanciran iz LIFE MDD programa

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Djelatnici Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu iz Osijeka te predstavnica Direkcije Hrvatskih voda, održali su i edukativne radionice za djecu, prezentirajući edukatvine sadržaje Dječjeg programa Hrvatskih voda s naglaskom na novu edukativnu slikovnicu posvećenu aktualnoj tematici klimatskih promjena. Posebno zanimljive svim posjetiteljima su bile 3D animacije nove slikovnice u kojima riječna kornjača Hrvoje oživljava i šalje poruke o uzrocima, posljedicama i rješenjima na klimatske promjene. Jednostavan pokus kojim su mališani određivali pH otopina, okupio je znatiželjnu djecu za stolom Hrvatskih voda. Svoje znanje su provjerili u Eko kvizu, ponešto i naučeći novo u raspravama o izabranim odgovorima te u igri o klimatskim promjenama. Odlazili su zadovoljni s radionica i štanda noseći sa sobom edukativne slikovnice, promidžbene i informativne materijale Hrvatskih voda. 

Unatoč oblačnom i pomalo kišnom vremenu, manifestacija je okupila velik broj posjetitelja, posebno djece, a za koju su bile pripremljene brojne sportsko-zabavne i poučne radionice. Uz gastronomsku ponudu i prezentaciju tradicijskih jela, od kojih su posebno bili traženi traženi šaran na rašljama, grah u ćupu i langošice, završena je ova vrijedna manifestacija kojom su predstavljene prirodna i kulturna baština dravskog područja, ali i podignuta svijest javnosti o potrebi njihove zaštite i očuvanja.  

Međunarodni dan rijeke Drave obilježava se svake godine uoči dolaska jeseni, 23. rujna, s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi učinkovitije zaštite i očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini. Drava svojom duljinom preko 700 km povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Jedna je od najvećih pritoka Dunava, te zajedno s Murom i Dunavom čini veliko europsko riječno područje.