18.01.2023
Novi broj časopisa Hrvatska vodoprivreda

U prvim danima nove godine izašao je iz tisak prigodni 241. broj časopisa Hrvatske vodoprivrede  kojega smo posvetili aktualnim događanjima u zadnjim mjesecima prošle godine, u kojima smo „vodili bitku“ sa sušama i rekordnim vodostajima te obilnim oborinama koje su ponegdje imale obilježja meteoroloških fenomena. Tako smo ispratili još jednu godinu, koje ćemo se sjećati po gospodarskim i ratnim krizama, kao i pomalo već neizbježnim, sušama i poplavama, koje zahvaljujući izuzetnom zalaganju, iskustvu i stručnosti djelatnika Hrvatskih voda, partnera i suradnika nisu prouzročile veće štete. Svjestan vrijednosti i angažmana, generalni direktor Zoran Đuroković je u svojoj novogodišnjoj čestitki izrazio zahvalu svim sudionicima obrane od poplava, kao i pozvao sve nas na zajedništvo i suradnju u postizanju ciljeva očuvanja voda i upravljanja vodama, u ovim vremenima punim izazovima.

Odgovore na pitanja vezana uz posljedice klimatskih promjena, uz konvencionalne mjere, pronađite u člancima o projektima VEPAR i CROSScade, koji  razvijaju suradnju sa svim dionicima uključenim u obranu od poplava, unaprjeđuju pripremljenost i prenose znanje provođenjem tzv. negrađevinskih mjera u cilju smanjenja rizika od poplava te stvaranja sigurnih i razvojnih uvjeta za život. Zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu u ostvarenju ovih ciljeva kroz dječji program, Hrvatske vode su nagrađene prestižnom nagradom National Geographica – Žuti okvir 2022 za projekt kojim se promovira očuvanje voda i hrvatske tradicije, izvan granica Hrvatske. Uz mlade, važno je čuti glas i onih najstarijih, stručnjaka, čije poruke donosimo u članku s dugogodišnjim suradnikom časopisa. Zavirite s nama u podvodni svijet Rječine i podravskih šljunčara, „otplovite“  s dvodihalicama i kornjačama u davna vremena, čije tragove nastojimo očuvati. Proputujte kroz povijest i predivan krajolik zaboravljene  ličke rijeke Jadova te saznajte više o prirodnom i vodnom bogatstvu istočnih fjordova Islanda. Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, prepuno je svjetlucavih ukrasa i često nas podsjeti na bajke, koje "skrivene" u fontanama donose zanimljive priče i pouke.

Uz zanimljive i aktualne teme novoga broja, svim čitateljima, djelatnicima i suradnicima vodnoga gospodarstva želimo sretnu i uspješnu novu 2023. godinu!