14.06.2023
Nova slikovnica Hrvatskih voda o klimatskim promjenama s 3D animacijama

“Hrvoje i prijatelji poručuju: KLIMATSKE PROMJENE I ČOVJEKA UKLJUČUJU!” nova je i šesta po redu slikovnica Hrvatskih voda namijenjena učenicima osnovnih škola i široj javnosti. Slikovnica je izrađena u okviru projekta SeCure u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te je u okviru projekta prigodno promovirana učenicima OŠ Opuzen i Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu 2. lipnja 2023. godine.  Posebna zanimljivost slikovnice su 3D animacije, u kojima, putem besplatne AR aplikacije, na mobitelu pred očima čitatelja oživljava kornjača Hrvoje te im šalje važne poruke o klimatskim promjenama i ulozi čovjeka. Uz mali poster s poučnom igrom, koji je sastavni dio svake slikovnice, izrađen je i veliki poster s 3D animacijom koji prati temu slikovnice i nudi zanimljve podatke o klimatskim promjenama vezanim uz uzroke, poljedice i rješenja.

Ilustracije je izradio Marko Pinjuh, sinopsis i tekst Marija Vizner, a stručni odbor u sastavu Alenka Drenški, Ana Tutavac, Damir Tomas, Dragan Majić, Ivan Pavković, Jasmina Antolić, Marija Vizner i Nihada Omerdić svojim je sugestijama i stručnim savjetima znatno pridonio kvaliteti slikovnice. Glas je Hrvoju dao glumac Nebojša Borojević, promotor i suradnik dječjeg edukativnog programa Hrvatskih voda te izvođač predstave „Voda je izvor života“, a 3D animacije je izradio stručni tim tvrtke GROW. 

Slikovnicu možete preuzeti na linku.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Ova tematska slikovnica na zabavan i poučan način kroz avanturu Hrvoja i njegovih prijatelja donosi priču iz doline rijeke Neretve, koja je izložena procesima prodora mora i klimatskim promjenama, zaslanjenju rijeke i podzemlja koje primjećuju stanovnici delte. Družina predvođena riječnom kornjačom Hrvojem kreće u avanturu od svoje barice do mora te susreću vodiča i turiste sa sedam kontinenata od kojih čuju priče o klimatskim promjena, njihovim uzrocima, posljedicama i mogućim rješenjima. Doznaju i koja je uloga prirodnih ciklusa Zemlje na klimu i utjecaj čovjeka na klimatske promjene, o sve češćim posljedicama, poput suša, poplava, nedostatku i nestašici vode i hrane, otapanju ledenjaka, podizanju razine mora i zakiseljavanju oceana, kiselim kišama i raseljavanju ljudi zbog loših uvjeta života. Turisti iz svojih zemalja donose priče i o rješenjima za smanjenje i prilagodbe na klimatske promjene, a čitatelju se nude rješenja i savjeti kako svatko od nas u svome okruženju može doprinijeti smanjenju uzroka klimatskih promjena te se prilagoditi ili smanjiti posljedice, kako bi štete bile što manje.

Slikovnica će se koristit za daljnju edukaciju djece u okviru Dječjeg edukativnog programa Hrvatskih voda. Prve reakcije pokazuju kako će slikovnica privući posebnu pažnju i zanimanje mališana, koji su s  oduševljenjem pratili oživljenog Hrvoja na mobitelima i koji ih je poveo u svoj svijet u kojem obitavaju njegovi prijatelji u suživotu s čovjekom, a u kojem klimatske promjene postaju stvarnost.