19.04.2019
Završne travanjske prezentacije u Zagrebu i Šemovcu

Zadnji tjedan uoči uskrsnih blagdana i očekivanih proljetnih praznika, proveli smo u druženju s učenicima OŠ Matije Gupca i Dječjeg vrtića Zapruđe u Zagrebu te učenicima OŠ Šemovec.

U ranim jutarnjim satima 15. travnja posjetili smo učenike OŠ Matije Gupca u Zagrebu gdje su nas dočekala djeca trećih razreda s učiteljicama Sanjom Ljubetić, Spomenkom Mlinarić i Irenom Brodej Balestrin. U velikoj i opremljenoj dvorani ove međunarodne škole smjestilo se šezdesetak mališana znatiželjno pogledavajući u pano s likom Hrvoja. Žamor je brzo nestao s prvim riječima predavača, upoznavanjem s riječnom kornjačom iz doline rijeke Neretve i njenom misijom u školama i vrtićima. Udio vode na Zemlji, udio slane i slatke vode te one koja je dostupna čovjeku, pomalo je iznenadila mališane koji su zaključili kako na Zemlji ima vrlo malo vode za potrebe čovjeka te ju je stoga vrlo važno očuvati i štedljivo koristiti. Podatak o udjelu vode u tijelu čovjeka od sedamdesetak posto i potrebi dnevnog unosa pitke vode, podsjetio je sve nas koliko je voda važna za zdravlje čovjeka. Vrlo hrabro su „priznali“ kako svaki dan onečišćuju vode, a saznali su i kako grad Zagreb ima uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji doprinosi očuvanju voda, čime su bili vrlo zadovoljni. Maskota Hrvoja nije se uspjela naći na svakoj ručici u igri pitanja i odgovora, ali na kraju su svi iskoristili priliku dodirnuti ga ili mu dati „peticu“. Zadovoljni, sa slikovnicama u ruci, zaputili su se u svoje klupe s obećanjem kako će smanjiti upotrebu plastike, osobito jednokratnih predmeta poput slamčica, plastičnih tanjura, čaša i vrećica. Ovu poruku podijelit će sa svojim ukućanima i prijateljima kako bismo očuvali vode od onečišćenja ovog vrlo štetnog otpada.

Suncem okupana dvorana DV Zapruđe u Zagrebu obećavala je odličan susret mališana najstarije skupine s Hrvojem. Tako je i bilo. Djeca su se sa svojim tetama Višnjom Ciraki, Dianom Dimitrov i Ljiljanom Ivković udobno smjestili na strunjače i klupice te pratili s velikim zanimanjem predavanje. Naravno, kornjača Hrvoje potaknula ih je da se prisjete tko se sve zove Hrvoje i gdje su vidjeli kornjače, ali brzo su nastavili u tišini i otvorenih usta pratiti priču iz Hrvojeve barice. Crna mrlja u barici napravila je pravu pomutnju, ali zahvaljujući Hrvoju i prijateljima, specijalne službe očistile su vode i prirodu, pa su svi mogli ponovno uživati u vodi. Ručicama smo naučili kako se jednostavno može zapamtiti broj dežurnih službi 112, od kojima možemo zatražiti pomoć kada se nađemo u nevolji ili kada moramo prijaviti iznenadno onečišćenje. Priča sa sretnim završetkom odvijat će se svaki dan, ako ćemo štedjeti vode, čuvati ih od onečišćenja i pročišćavati otpadne vode, što su mališani brzo prihvatili kao važnu poruku predavanja. Svoje poruke jasno su izrekli s Hrvojem na ruci pokazujući što su sve naučili. Uz podjelu slikovnica, igranje s lutkicom Hrvoja i fotografiranje, mališani su nam za kraj priredili malo iznenađenje otpjevavši nam pjesmicu o vodi. Veseli i razdragani mališani odskakutali su prema svojim prostorijama mašući nama i Hrvoju na rastanku, uz poruku teta kako bismo mogli češće doći u vrtić i održati slična edukativna predavanja.

Završna prezentacija slikovnica održana je u OŠ Šemovec za učenike trećih i četvrtih razreda i učiteljice Renatu Eldan, Sandru Basan Petek, Dijanu Petek i Biserku Pokos te ravnateljicu Marinu Hižak.  Prezentacija je bila dio cjelodnevnog programa učenika cijele škole, posvećenog vodi i očuvanju okoliša. Cijela škola je bila velika pozornica, prepuna događanja i veselih mališana koji su provodili razne edukativne radionice o vodi. Izuzetno pristojna poveća grupa mališana dočekala nas je u razredu i s velikim zanimanjem pratila prezentaciju. Svako pitanje predavača naišlo je na veliki odaziv učenika, koji su htjeli pokazati svoje znanje, koje je bilo na zavidnoj razini. Odlično organizirana događanja, podrazumijevala su i aktivnosti radio i novinarske skupine učenika, koji su posjetili i našu prezentaciju snimajući dio razgovora s učenicima i postavljajući pitanja predavaču o dječjem programu Hrvatskih voda. Izuzetna koncentracija učenika koja je trajala kroz cijelu prezentaciju popraćena je i s mnoštvom pitanja i primjerima iz života, iz kojih je bilo vidljivo kako se kroz nastavni sadržaj posvećuje velika pažnja ekološkim temama i stjecanju dobrih navika. Zadovoljstvo je bilo obostrano, pa je zavladala vrlo ugodna i poticajna atmosfera, u kojoj je jedan učenik imao potrebu izaći pred svu djecu i izreći im završnu poruku o zaštiti voda. Zasluženi pljesak prolomio se razredom, kao da je bio upućen svima nama, predavačima, ravnateljici, učenicima i učiteljicama. Na kraju prezentacije uz igru s Hrvojem i podjelu slikovnica, teško se bilo rastati od ove odlične i pametne grupe djece, pa je jedan učenik poručio: „Ja bih još!“ i tako je ispričana još i priča o invazivnim vrstama, pa i o crvenouhim i žutouhim kornjačama koje neodgovorni pojedinci ostavljaju u prirodi. Zajedničke fotografije mališana i Hrvoja, ostat će u trajnom sjećanju na ovaj lijepi susret, izvrsnih domaćina i djece koja daju nadu u bolje sutra.

Zahvaljujemo svim domaćinima i učenicima na druženjima, kao i djelatnicama Gordani Skok iz Hrvatskih voda, Ljiljani Ivković iz DV Zapruđe i Dijani Petek iz OŠ Šemovec na pozivu i pomoći u organizaciji prezentacija, koje su obilježile završetak prvog ovogodišnjeg ciklusa edukacije, uoči uskrsnih blagdana. Diljem Hrvatske očekuju nas još mnogi mališani, s kojima nastavljamo druženje nakon proljetnih praznika.