27.05.2022
Završne prezentacije u školskoj godini u Sesvetama i Zagrebu

Gotovo na samom kraju školske godine, Hrvoje je posjetio mališane u Dječjem vrtiću „Leptir“ u Sesvetama i učenike drugih i četvrtih razreda OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu.

U srijedu 25. svibnja u jutarnjim satima Hrvoje je posjetio mališane grupa „Smješkići“ i „Sunce“ s odgojiteljicama Tatjanom Šagadin i Mišelom Combaj u DV „Leptir“ u Sesvetama. Znatiželjni petogodišnjaci posjedali su na strunjače i klupe, iščekujući početak prezentacije znatiželjno pogledavajući na platno i slikovnice u rukama predavačice. Na spomen kornjače, odmah su u višeglasju krenule priče o kornjačama, tko je i gdje vidio kornjaču. Pažljivo su poslušali priču o Hrvojevoj barici i onečišćenju te svi u glas ponovili koji broj zovemo ako se nađemo u nevolji. Zaključili smo kako se svako jutro umivamo, peremo zubiće, idemo na toalet, kuhamo i peremo posuđe, tuširamo se ili kupamo, pri čemu stvaramo prljave vode koje odlaze u kanalizaciju. Svi u glas zaključili su kako ne bi bilo dobro tu prljavu vodu ispustiti u rijeku Savu. Bilo bi dobro očistiti ju, baš kao i onaj filter iz priče. Naučili su kako za otpadne vode postoji i veliki uređaj za pročišćavanje, pa je svima bilo drago što prljave vode neće završiti u prirodi. Za sami kraj ponovili smo koliko vode treba piti na dan i poigrali se s lutkicom Hrvoja, oko kojega su se okupili čvrsto držeći svoj primjerak slikovnice. Svoju sreću prezentacijom iskazala je i djevojčica koja je prišla predavačici i smješkajući se rekla: „Ovo je bilo prepredobro!“. Svoje zadovoljstvo nisu krile niti odgajateljice komentirajući kako je interaktivna prezentacija bila odlična i poučna te su nas pozvali da i sljedeće godine dođemo educirati neke nove mališane.

Nakon vesele prezentacije u dječjem vrtiću, Hrvoje se nastavio družiti s učenicima 2.a i 2.b razreda s učiteljicama Mirnom Šibenik i Eni Zlomislić te učenicima 4.a i 4.b razreda s učiteljima Mihaelom Koren i Ammarom Bećirevićem. Mali drugaši spremni na „neizvjesnu avanturu“ na svojim stolicama i klupama, vrlo brzo su se opustili i odmah uključili u razgovor s predavačicom. Čuli smo priče o požrtvovnome spašavanju kornjače iz mreže bez maske, i sretnog završetka kojim je spašen život kornjače. Znali su mališani i opasnosti koje donosi plastični otpad u vodama i stradavanju životinja, a pomno su slušali i kako se plastika „pretvara“ u nevidljivu mikroplastiku, koja šteti živim bićima. Pratili su pažljivo priču o onečišćenju, službama koje očiste prljave vode i iznenadili se svemirskom izgledu UPOV-a u Zagrebu, kojega još nisu vidjeli. Iznenadili su se i dnevnom količinom vode koju prosječno potroši svaki čovjek u Hrvatskoj i količini otpadne vode koja pri tome nastane. Sjetili su se i kako su bake skupljale kišnicu, za što ju danas možemo koristiti i tako štedjeti potrošnju vode iz slavine. Prema riječima učiteljica: „Djeca su bila oduševljena, maksimalno motivirana i aktivna. Sve je bilo savršeno!“, a iskazale su interes i posjetiti uređaj za pročišćavanje otpadne vode kao odličan prijedlog podizanja svijesti o potrebi zaštite voda. Iako na samom kraju nastavnog dana i pomalo umorni, četvrtaši su bili zainteresirani za prezentaciju i aktivno sudjelovali brojnim pitanjima i odgovorima. Bilo je tu primjera eksplodiranja uginulog kita, pitanja o štetnosti metala u vodi, novih izuma „loptica s vodom“, a podsjetili smo se i što su klimatske promjene, staklenički plinovi i kisele kiše. Zainteresirala ih je priča o anomalijama vode, njezinoj gustoći i svojstvima koja omogućuju život na planetu, kao i istraživanja koja naslućuju kako voda pamti. S obzirom na količinu vode u čovjekovom tijelu i potrebnom unosu ove čudesne tekućine, ovo su bile zanimljive informacije nad kojima se svatko mora zamisliti o ulozi vode za život. Utvrdili smo i što je vodni ciklus i kako voda milijunima godina kruži na Zemlji, kako je vrlo malo slatke vode dostupne čovjek, pa je zbog toga treba čuvati. Uz ponavljanje znanja i igru s Hrvojem te podjelu slikovnica, završeno je druženje s mališanima za ovu školsku godinu. 

Iako se uskoro bliži kraj školske godine, interes za druženjem s Hrvojem raste pa se pristigli pozivi vrtića i škola marljivo bilježe na listu obilazaka za novu školsku godinu, kada nas očekuju nova druženja s mališanima diljem Hrvatske.