08.12.2017
Završne prezentacije slikovnica u blagdanskom ozračju!

Uoči blagdana Sv. Nikole i božićnog veselja, Dječji vrtić Sisak Stari – Ciciban je 7. prosinca ugostio Hrvoja na završnoj prezentaciji slikovnica Hrvatskih voda. Uz mnogobrojne priče i dojmove o Sv. Nikoli i Krampusu te prigodno okićenom vrtiću, nismo mogli ni zamisliti svečaniji završetak ovogodišnjih prezentacija uz naše poklone - slikovnice i veselje mališana. 

Šezdesetak mališana najstarijih skupina Oblaci, Krijesnice i Zvjezdice ugodno se smjestilo u svoje male stolice i znatiželjno gledalo Hrvoja koji ih je pozdravljao s platna. U trenu smo saznali gdje su vidjeli kornjače, tko izraste iz punoglavca, koje rijeke prolaze gradom Siskom i tko se zove Hrvoje. Uz prezentaciju slikovnice „Voda izvor života- Zaštita voda“ pratili su zanimljivu priču o onečišćenju voda, ponovili kada trebamo zvati broj 112, upoznali vodočuvara i „doktore za vode“, upoznali se s Hrvojevim prijateljima i na kraju ponovili i saznali kako možemo štedjeti i čuvati naše vode. Iako je bilo vrlo teško prihvatiti kako i sami onečišćujemo vode, ipak smo na kraju zaključili kako svaki dan peremo ruke, zube, rublje, suđe i tako stvaramo otpadnu vodu koju moramo skupljati cijevima i pročistiti. Tako ćemo čuvati naše vode i prirodu! Čista voda važna je čovjeku, pa moramo piti na dan osam čaša vode. Sve rukice u zraku pokazivale su brojku osam, a oni „vrijedni“ su već popili osam čaša. Naravno, svatko je htio biti najbolji u tome, no tete će to zabilježiti za taj dan kako bi mališani shvatili koliko je to tekućine na dan.

Iznenađenju i veselju nije bilo kraja kada se Hrvoje pojavio s kapom Djeda Božićnjaka i slikovnicama. Stolice su zaškripale od guranja kada su mališani „poletjeli“ prema Hrvoju, dodirujući mu noge, glavu i oklop, veselo povikujući: „Hrvoje! Hrvoje!“. Uz igru pitanja i odgovora zajedno smo ponovili što smo naučili i poigrali se s Hrvojem. Slikovnice su se odmah otvarale i pregledavale, vadile naljepnice i posteri uz pitanje: „Je li slikovnica moja? Mogu ju ponijeti kući?“. Osmjeh na licu i zagrljaj s Hrvojem, slika je koju smo ponijeli u ured i koja je obilježila kraj naših ovogodišnjih prezentacija. Nije moglo biti bolje!

Ovogodišnja druženja s mališanima osnovnih škola i vrtića završavamo zadovoljni s lijepim „brojkama“. Diljem Hrvatske, od Dalmacije, Primorja, Like, Zagorja, Slavonije, Banovine i drugih lijepi krajeva lijepe naše družili smo se i uz zabavu educirali preko 2200 mališana kroz 53 prezentacije.

Hrvojeve avanture i druženja s mališanima najavljujemo u nastavku školske godine, obilascima osnovnih škola i vrtića koji čekaju na listi posjeta. Svima onima koji prate naš rad, svim djelatnicima, partnerima i suradnicima vodnoga gospodarstva, Hrvoje i njegovi prijatelji žele blagoslovljen Božić i sretnu 2018. godinu!