03.05.2024
Zanimljiva prezentacija slikovnice u OŠ Ante Kovačića u Zagrebu

Zadnja prezentacija u mjesecu travnju, u kojem je obilježen i Dan planeta Zemlja, održana je za učenike četvrtih razreda u OŠ Ante Kovačića u Zagrebu, koja je svojim zanimljivim prikazom pokusa s vodom, kviza znanja i pričom iz Hrvojeve barice, zainteresirala mališane koji su podignutim rukama u zraku pokazali velik interes za temu – očuvanju voda.

U jutarnjim satima u utorak, 30. travnja, u osnovnoj školi u zagrebačkom naselju Špansko, za preko 40 učenika održana je edukativna radionica s temom očuvanja voda uz koje je prikazano nekoliko pokusa o svojstvima vode, koji su bili posebno zanimljivi učenicima 4b i 4.c razreda s učiteljicama Marinom Milković i Jovankom Lovrić. Već na samom početku iznenadili smo se kako je nekoliko djece prepoznalo maskotu Hrvoja. Ispostavilo se kako su ga upoznali na prezentaciji Hrvatskih voda kada su bili još u vrtiću i kada im je Hrvoje ispričao priču o poplavama. Od tada je prošlo podosta vremena i puno novih avantura Hrvoja, pa su spremno dalje čekali nove priče iz Hrvojeve barice.

Prije početka priče, upoznali smo se s vodom, tom čudnovatom tekućinom koja posjeduje neka posebna svojstva, opirući se zakonima koje je osmislio čovjek. Tako smo na početku doznali da voda ima nekoliko različitih stanja: tekuće, pilinovito i čvrsto, te smo ih povezali s prirodnim pojavama. Zaključili smo da zahvaljujući anomaliji vode, led pliva na površini, štiteći tako život ispod sebe u dubinama mora, rijeka i jezera, a shvatili smo i zašto se to događa. Uhvatili smo paru na ogledalcu i pisali po njemu, a odgonetnuli smo i što su magla i inje te kako nastaju. O kruženju vode u prirodi djeca su učila na nastavi, pa je bilo lako ponoviti cijeli ciklus vode na prikazu u prezentaciji.

Površinska napetost iznenadila je mališane, kada je učenik svojim prstom s kapi deterdženta dotaknuo površinu vode na kojoj je plutao biber u prahu, koji se odmah strelovito povukao uz rub posude, mameći iznenađene uzdahe djece. Plutajuće jaje u čaši slane vode izgledalo je neobično zanimljivo u odnosu na ono koje je potonulo u običnoj vodi, ali nas je podsjetilo kako je lakše plivati u moru negu u bazenu. Naravno, Mrtvo more je odmah zaslužilo posebnu pažnju, kada su saznali da je moguće čitati knjigu plutajući na površini mora, zahvaljujući njegovoj gustoći (slanosti). Jedan je učenik čak znao i postotak/promile slanosti Mrtvoga mora

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Ponovili smo koliko vode ima na planetu, a usporedili smo udjele morske i slatke vode te one dostupne čovjeku, s bocom od litre vode i njezinim čepom. Kapljica dostupne vode koja simbolizira dostupnu količinu vode, svima je pokazala kako vode i nema u izobilju na Zemlji i kako ju treba čuvati. Naravno, saznali smo zašto treba piti 8 čaša vode dnevno i gdje sve čovjek gubi vodu. Uz smjehuljenje i nabrajanje mjesta gdje se gubi voda iz tijela, bili smo spremni poslušati i novu avanturu Hrvoja. Priča iz Hrvojeve barice i njezinog onečišćenja pažljivo se slušala, a ruke pojedinih učenika su bile neprestano u zraku u želji da prokomentiraju svoje primjere iz života. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu i njegov izgled poput raketa, bilo je „otkriće“ za djecu, a učiteljicama poznata lokacija na koju su vodile prethodnu generaciju.

Na samome kraju prezentacije učenicima je podijeljen kviz znanja, čije će točne odgovore provjeriti s učiteljicama. Veliko veselje izazvala je podjela slikovnica o klimatskim promjenama u kojima mogu pogledati 3D animacije u kojima će im Hrvoje poslati važne poruke o klimatskim promjenama i ulozi čovjeka u smanjenju uzroka, posljedica i prilagodbi na njih. Bilo je pitanja učenika i pri podjeli slikovnica, pa je tako jednu pametnu glavicu zanimalo što će se dogoditi ako čovjek izgubi svu vodu iz tijela. Jako se iznenadio da gubitak vode od samo 10 % uslijed dehidracije, može dovesti i do smrtnih posljedica ako se nastavi taj gubitak vode i dalje, što je još jednom pokazalo kako je voda za piće i čista voda osobito važna čovjeku, kao i drugim bićima na Zemlji.

Zajednička fotografija s Hrvojem na samom kraju i veliki pozdrav mališana koji su jurili dalje na nastavu, završila je i porukom jednog vrlo aktivnog i znatiželjnog učenika koji je izjavio djelatnici Hrvatskih voda: „Ovo je bila jako dobra prezentacija!“ Hrvoje je tako zadovoljan napustio školu vjerujući kako će učenici svojim roditeljima prenijeti dojmove s radionice i znanje o vodi, pokazati zanimljivu slikovnicu u kojoj Hrvoje oživljava i apelira na smanjenje onečišćenja stakleničkim plinovima, očuvanje okoliša i voda za bolju, ljepšu i sigurniju buidućnost.