18.02.2019
Zagrebački mališani u društvu Hrvoja

Uz lijepo sunčano vrijeme i pojavu vjesnika proljeća, nastavljena su vesela druženja Hrvoja s mališanima zagrebačkih škola i vrtića. 

Na poziv knjižničarke Ele Tečić iz I. osnovne škole Dugave, 12. veljače, Hrvoje se družio s učenicima 3.a i 3.b razreda i učiteljicama Zlatkom Banjan Lemšić i Ivonom Krtalić.  Nepravilna prostrana učionica bila je prepuna učenika koji su se smjestili u svim kutovima prostorije na stolice, klupe i fotelju, zapitkujući tko im je došao u posjetu i pogledavajući prema panou iza kojega se smiješio Hrvoje. Uz ponavljanje znanja o vrstama vode u prirodi i zastupljenosti vode na Zemlji, „uplovili“ su u priču o zaštiti voda i pažljivo pratili Hrvojevu avanturu. Začudo, mališani su brzo prihvatili činjenicu da i sami svaki dan onečišćuju vode s puno primjera iz života u kojima su svjedočili o nemarnom ponašanju nekih ljudi. Naravno, igra s kornjačom Hrvojem bila je odlična prilika da djeca pokažu što su naučila i još jednom ponove koliko je važno čuvati vode. Uz vesela lica mališana i zadovoljne učiteljice i knjižničarku, oprostili smo se jureći dalje u Dječji vrtić „Tratinčica“ u Dugavama, gdje su nas već čekali mališani najstarijih dobnih skupina Rode i Žabice s pedagogicom Mirjanom Šerbinek – Kotur i tetama Renatom Kruljac, Gorankom Vrpoljac, Nedjeljkom Tatalović i Kornelijom Mađerčić. Smješteni na strunjačama i klupama, poslagani kao biseri na ogrlici, nasmiješenih lica i širom otvorenih očiju, mališani su iščekivali početak prezentacije. Kornjača Hrvoje osvojila ih je odmah, jer „pljuštala“ su imena njihovih rođaka, Hrvojevih  imenjaka, uz priče o kornjačama koje su vidjeli. Iznenadili su nas svojim znanjem, koje je pokazalo kako odgajateljice veliku pažnju posvećuju podizanju ekološke svijesti, što će okruniti ulaskom u međunarodni program Eko-škola. Ipak, nije bilo lako priznati kako i sami onečišćuju vode svaki dan, no na kraju smo zaključili kako je važno održavati  higijenu svaki dan, za što nam treba čista voda koju pritom prljamo. Koliko su ozbiljno shvatili Hrvojeve priče o vodi, potvrdio nam je mališan koji je ozbiljnog lica s Hrvojem na ruci poručio svoj djeci kako treba vode čuvati, ne bacati plastiku u vodu jer ćemo imati „prljavu“ vodu od koje se možemo razboljeti. Iznenadili su nas poklonom za Hrvatske vode – crtežom koji su zajedno izradili samo za Hrvoja! Uz podjelu slikovnica i fotografiranje te poruku kako moramo dnevno piti barem osam čaša vode i preporučiti roditeljima da koriste platnene vrećice, napustili smo razigrane mališane uz obećanje da ćemo ponovno doći.

Kraj školskog tjedna bio je radostan za učenike trećih razreda Osnovne škole Bartola Kašića u Zagrebu i knjižničarku Evicu Tihomirović, na čiji poziv smo se odazvali. U petak, 15. veljače, u kasnim jutarnjim satima okupana suncem i spremna na dolazak Hrvoja, dočekala nas je knjižnica u koju su se smjestili učenici trećih razreda s učiteljicama Ivanom Miliša i Marijom Rattinger. Već na početku prezentacije iznenadili su nas neki mališani potvrdivši da smo se s njima družili u vrtiću prije nekoliko godina, pa su se razveselili ponovnom susretu s Hrvojem, ponosno ističući kako ga već poznaju. Vrlo brzo smo primijetili kako mališani odlično prepoznaju svakodnevne „onečišćivače“ voda, među kojima su i oni sami, ne krijući to. Tijekom cijele prezentacije malene ručice su se vijorile zrakom, u želji da nam ispričaju primjere iz života ili odgovore na pitanja. Posebno ih se dojmio problem plastike i mikro plastike u vodi, pa su i tijekom igre zapitali svoje prijatelje što možemo učiniti kako bi plastike bilo što manje u okolišu. Također, svojim prijateljima su postavili i pitanje: „Kako možete svojim roditeljima poručiti da zatvore slavinu kada peru zube?“, postavljajući to kao važan problem u domaćinstvu. Na kraju našeg druženja svatko je htio dodirnuti Hrvoja, a mnoge je zanimalo gdje bi ga mogli kupiti. Očito je Hrvoje prirstao srcima mališana, jer neki od njih su odmah pohrlili knjižničarki radi posudbe ostalih slikovnica. OŠ Bartola Kašića napustili smo radosni i uvjereni kako će učenici poruke o očuvanju voda prenijeti roditeljima!

Zahvaljujemo knjižničarkama, pedagogicama i učiteljicama na pozivu i organizaciji prezentacija koje nastavljamo provoditi diljem Hrvatske uoči Svjetskog dana voda.