27.12.2017
Vremeplovna H₂O avantura „Voda je život“

U okviru dječjeg programa Hrvatskih voda  pripremljena je zabavno – ekološka predstava pod nazivom „Voda je život“, koja se prikazuje u osnovnim školama za djecu nižih uzrasta u izvedbi Kazališne družine Daska iz Siska. Predstava je poklon Hrvatskih voda školama koje sudjeluju u natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske“ i ostalim zapaženim školama s eko-projektima, kao edukativni poticaj generacijama koje će u budućnosti brinuti o našim vodama.

Predstava je u 2017. godini obišla mnoge škole i mališane, a započela je prikazivanjem dvije predstave za 319 učenika od 1. do 4. razreda u OŠ Rugvica, povodom svečanosti promocije nove slikovnice Hrvatskih voda pod nazivom „Nova Hrvojeva zgoda – Od otpadne čista voda!“. Prije ljetnih praznika, 145 mališana od 1. do 4. razreda u OŠ Sunja su u dvije izvedbe uživali u profesoru Znanjiću i spašavali svijet od uništenja. U novoj školskoj godini profesor Oskar, Hana i Hrvoje (H₂O) razveselili su učenike 2. razreda OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda, pa je 67 malih glavica pažljivo pratilo vremeplovnu avanturu ove družine. Uoči blagdana predstava je u prosincu izvedena u Direkciji Hrvatskih voda u Zagrebu za 143 učenika 2., 3. i 4. razreda OŠ Jure Kaštelana, OŠ Grigora Viteza i OŠ Rapska, a u sljedećih nekoliko dana i u OŠ Dragojle Jarnević iz Karlovca za 71 učenika drugog razreda, OŠ Veli Vrh iz Pule za 68 učenika drugih razreda i završno u OŠ Vežica iz Rijeke za 169 učenika od 2. do 4. razreda.

Interaktivna odgojna predstava „Voda je život“ na atraktivan i suvremen način upoznaje svoje mlade gledatelje sa značajem vode u našim životima, utjecajem čovjeka na zagađenje i potrošnju vode te upozorava na neophodnost očuvanja ravnoteže na Zemlji, potičući brigu o okolišu čuvanjem vode o kojoj ovisi sav život. Moderno scenski koncipirana predstava, smještena je u znanstveni laboratorij s mnoštvom različitih audio vizualnih elemenata. Putovanjem kroz vrijeme u 2117. godinu i vraćanjem u današnje doba, mali gledatelji pomažu profesoru Oskaru Znanjiću i Hrvoju spasiti svijet od uništenja koje prijeti onečišćenjima i proizvodnjom „umjetne“ vode. Predstavljanjem ove futurističke slike mogućeg raspleta događanja, koje ovisi o ponašanju i odgovornosti današnjeg čovjeka, mališane aktivno uključuje u sudbinu Zemlje. Mališani svojim točnim odgovorima o očuvanju voda, pomažu našem planetu i spašavaju ovaj plavi biser svemira od čovjekovog neodgovornog ponašanja. Ova poruka podsjeća ih da su i oni „kotačići“ na putu opstanka Zemlje, onakvom kakvom ju pamtimo i želimo ostaviti za buduće generacije!