29.05.2024
Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša održane prezentacije u Karlovcu i Rabu

Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, Hrvoje se zaputio u Karlovac na druženje s učenicima OŠ „Braća Seljan“ te nastavio svoje putovanje do otoka Raba, gdje je razveselio mališane DV „Pahuljica“ i učenike OŠ Ivana Rabljanina u Rabu, donoseći svima edukativne slikovnice kako bi se bolje pripremili za obilježavanje ovog važnog dana.

Prvog dana dvodnevne turneje, Hrvoja su 22. svibnja u učionici OŠ „Braća Seljan“ u Karlovcu dočekali učenici četvrtih razreda i njihove učiteljice Jasmina Vuljanić i Branka Dobranić te asistentica u nastavi Jasmina Rendulić. Djelatnici Hrvatskih voda zajedno s Hrvojem odazvali su se pozivu Ivane Vojak, djelatnice tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac, ujedno i majke učenika, koja je poželjela učenicima na „odlasku“ iz nižih razreda donijeti nova znanja i sjećanje na vrijeme odrastanja u kojem će i Hrvoje biti važan dio uspomena. Četrdesetak učenika sjelo je u svoje klupe i pažljivo pratilo predavanje posvećeno temi poplava, čestoj temi grada na četiri rijeke. Sirena opasnosti koja se oglasila na početku prezentacije, iznenadila je učenike, a neke od njih podsjetila i na zvuk usisavača. Brzo se sve razjasnilo kada su ugledali nabujalu rijeku koja donosi opasnost i nevolje stanovnicima. Pokazati rukom 15 cm bujične vode koja može srušiti čovjeka, pokazalo se zanimljivo, jer učenici različito doživljavaju mjere s kojima se susreću u geometriji. Negrađevinske mjere prezentirane su kroz slikovnicu „Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizik od poplave“ i avanturu Hrvoja koji je imao zadatak naučiti djecu kako se bolje pripremiti za poplave.

Pravovremena priprema i znanje kojim će poplave izbjeći ili umanjiti štete, dobro je došla tema malim stanovnicima grada koji se sve češće susreće s ekstremnim vremenskim prilikama, kao posljedicama klimatskih promjena. Naravno, učenici su bili izuzetno zainteresirani za temu, pa su ruke bile neprestano u zraku, kako bi ispričali svoje priče o poplavama s kojima su se susreli. Odmah su uočili u prezentaciji kako kuće izgrađene dalje od rijeke i na povišenim  mjestima nisu nastradale u poplavi, što će im biti vrlo korisno znanje u budućem životu pri kupnji zemljišta i izboru lokacije kod zasnivanja obiteljskog doma. Nije bilo dileme da je vepar divlja svinja i ima „rogove“, ali doznali su da postoji i projekt akronima VEPAR. Zaključili su kako je korisno pratiti vodostaj rijeka putem aplikacije Hrvatskih voda, kako bi bili spremni na dolazak vodnog vala. Podjelom slikovnica i zajedničkom fotografijom obilježen je kraj druženja s učenicima u Karlovcu.

Drugog dana turneje, Hrvoje je posjetio četrdesetak učenika 4 a. i b. razreda s učiteljicama Kristinom Dumičić i Anom Guščić u OŠ Ivana Rabljanina u Rabu. Aktualna tematika klimatskih promjena i njihovih sve češćih posljedica, prikazana je kroz avanturu Hrvojeve družine i slikovnicu „Hrvoje i prijatelji poručuju: klimatske promjene i čovjeka uključuju!“. O klimatskim promjenama su ponešto znali, usporedili su ih s plimom i osekom, ali vrlo brzo smo razjasnili što su promjene klime koje se posljednjih desetljeća bilježe u cijelome svijetu.

Pratili su i aktivno sudjelovali komentarima tijekom prezentacije u kojoj su doznali što su uzroci, posljedice klimatskih promjena, ali i rješenja koja čovjek može primijeniti kako bi ublažio posljedice ili smanjio utjecaj na klimatske promjene. Kisele kiše, otapanje ledenjaka, suše, oluje, poplave, nestašice vode, zakiseljavanje oceana, samo su dio posljedica koje su mogli vidjeti na slikama u svjedočenjima turista iz cijeloga svijeta. Porast razine mora u prognozama stručnjaka upozorava nas kako se moramo pripremiti na sve scenarije i pokušati očuvati gradove koji se nalaze na obalama našega mora. Stoga su učenici vrlo pažljivo pratili koja rješenja primjenjuju brojni gradovi svijeta. Posebno zanimljiv je bio prikaz 3D animacije u slikovnici, pa su učenici odmah po podjeli slikovnica potražili upute za preuzimanje aplikacije za mobitele, kako bi vidjeti Hrvoja koji šeta slikovnicom i šalje razne poruke. Učiteljice su bile posebno zadovoljne edukativnim predavanjem te su izrazile želju za ponovnim dolaskom Hrvoja.

Druženje s rapskom djecom nastavilo se u Dječjem vrtiću „Pahuljica“ u Rabu s četrdesetak mališana najstarijih skupina i odgojiteljicama Anitom Sović-Padovan i Magdalenom Matahlija, koji su sa svojih klupica znatiželjno promatrali Hrvoja na posteru. Hrvoje je pobudio znatiželju i ostalih mališana u dvorištu vrtića koji su pribljubili svoja lica na prozore u želji da doznaju tko je to došao u posjetu i što se to tamo događa u dvorani u kojoj se skupila gomila djece. Odmah nas je jedan mališan obavijestio da se njegov tata zove Hrvoje, ali nije kornjača.

Pažljivo i otvorenih usta, često s podignutim rukama u zraku, pratili su avanturu Hrvoja koji je plivao u svojoj čistoj barici kada se pojavila mrlja, crna i gusta. Zahvaljujući Hrvoju i dežurnim službama, voda je brzo očišćena pa je družina opet uživala u čistoj vodi. Doznali su tko sve prlja vode i kamo odlazi prljava voda. Popričali smo o štetnosti plastike, doznali da neki roditelji bacaju ostatke hrane u toalet što se ne smije, ponovili kako se voda može štedjeti. Znatiželjno su promatrali pokus s plutajućim jajetom, koje kao i oni lakše pluta u slanoj morskoj vodi nego u slatkoj vodi ili bazenu. Uz podjelu slikovnica veseli mališani zahvalili su se predavačima plesom i pjesmom Baby Lasagne i potom odskakutali prema svojim sobama.

Tijekom obje prezentacije u Rabu prisutne su bile Lucija Joković i Danijela Kuparić, djelatnice komunalnog poduzeća Vrelo d.o.o. koje su pozvale Hrvoja na druženje uoči obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša kako bi djeca nešto više doznala o vodama, tom važnom i neophodnom resursu bez kojega ne može niti jedno biće na planetu i koja je osobito važna za stanovnike otoka.