29.03.2019
„Uljepšali ste nam dan!“

Uz obilježavanje Svjetskog dana voda 2019., mališanima u Vinkovcima i Zagrebu pridružio se prezentacijama slikovnica i Hrvoje. Tako je posjetio djecu Dječji vrtić „Bajka“ u Vinkovcima, OŠ „Josipa Lovretića“ u Otoku te OŠ „Marije Jurić Zagorke“ u Zagrebu.

Prepuna velika dvorana DV „Bajka“ mališana od srednje do najstarije skupine, u ranim jutarnjim satima 25. ožujka, odjekivala je veselim i razigranim glasovima, koji su se vrlo brzo umirili s prvim riječima predavača iz Hrvatskih voda. Prezentaciji su prisustvovale odgajateljice Irena Uhlik, Snježana Troha, Ivona Slopar, Tihana Videković, Ines Lešić, Anita Bubalo Jambrović i ravnateljica Ana Zulumović. Pojava kornjače Hrvoja odmah ih je asocirala na sve kornjače koje su vidjeli, a dvije djevojčice su ponosno pokazale majice na kojima se šepirio Hrvoje. Organizaciju prezentacije inicirale su djelatnice VGI  za mali sliv „Biđ-Bosut“ Renata Vidosavljević i Magdalena Marinčić, čije djevojčice su s velikim nestrpljenjem dočekale Hrvoja upoznavši se s avanturama Hrvoja kroz slikovnice. Nije lako bilo priznati da svaki dan onečišćujemo vode, no ipak na kraju važno smo zaključili da to moramo činiti i da se vode zato trebaju pročistiti prije ispuštanja u prirodu. Lutkicu Hrvoja svi su htjeli staviti na rukicu, pa je ona „šetala“ od jedne do druge ručice mališana, koji su svjedočili o važnosti voda poručujući svima kako je važno štedjeti vode, struju i koristiti platnene vrećice. Ove poruke prenijet će roditeljima i prijateljima, čvrsto su obećali odlazeći sa svojim slikovnicama u rukama.

U ranim poslijepodnevnim satima u OŠ „Josipa Lovretića“ u Otoku dočekala nas je grupa učenika četvrtih razreda s učiteljicama Ljiljanom Vranjković, Sandrom Hostonski Hodak i Marinom Beuk uz prisustvo djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije i njihovom lutkicom - Medom. Zadnji nastavni sat ponedjeljka ostat će u uspomeni učenika četvrtih razreda, koji su s velikim zanimanjem pratili prezentaciju i aktivnim sudjelovanjem pokazali koliko su naučili o vodama i što smatraju vrlo važnim za njeno očuvanje. Pokazali su zavidno znanje o onečišćenjima voda, otpadnim vodama, pročišćavanju voda i štednji vode. Dojmili su ih se podaci o onečišćenjima voda plastikom, što će zasigurno imati utjecaja u daljnjem korištenju plastičnih proizvoda i smanjenju njihovih količina u otpadu i prirodi. Uz podjelu slikovnica i fotografiranje, završen je posjet vinkovačkom kraju, uz ponovni poziv domaćina.

Sredinom tjedna, 27. ožujka, posjetili smo OŠ „Marije Jurić Zagorke“ u Zagrebu i družili se s učenicima prvih i drugih razreda i njihovim učiteljicama Suzanom Tikvan, Marinom Biljanović i Koraljkom Mauhar. Stolice, klupe i prozorske daske bile su prepune veselih i razigranih učenika, koji su neprestano pogledavali prema panou s Hrvojem i čekali da započne prezentacija. Cijeli školski sat pažljivo su slušali predavanje, odgovarali na pitanja i neprestano držali ručice u zraku, kako bi ostalima ispričali što znaju o vodi. Neki od njih su bili vrlo iskreni i priznali kako: „Moga tatu uopće nije briga za prirodu!“ ili „Moja baka ima tisući kila plastičnih vrećica!“. S veseljem su prihvatili ideju da poruke o naučenom prenesu roditeljima te pokušaju izraditi platnene vrećice koje će ukrasiti svojim crtežima i koristiti umjesto plastičnih vrećica. Naravno, igri s Hrvojem ne bi bilo kraja da nas nije vrijeme podsjetilo kako se moramo rastati uz zajedničku fotografiju sa poklonjenim slikovnicama.

Uz poruku naših domaćina: „Uljepšali ste nam dan!“ završili smo ovotjedne prezentacije, koje nastavljamo provoditi diljem Hrvatske sve do kraja ove školske godine. Zahvaljujemo svim kolegama, domaćinima i mališanima na lijepim druženjima, koja željno očekuju i druga djeca vrtića i škola na našem dugom popisu obilazaka.