09.11.2017
Učenici OŠ Jure Kaštelana i OŠ Alojzija Stepinca oduševljeni Hrvojem

Puna učionica učenika trećih razreda OŠ Jure Kaštelana s učiteljicama Jasnom Geček i Željkom Kurilić Kuzman 25. listopada, dočekali su Hrvoja i sa zanimanjem poslušali prezentaciju edukativnih slikovnica Hrvatskih voda. Pedagogica i voditeljica Ekoprojekta škole, Zdravka Ciglenečki, predstavila je predavača Hrvatskih voda i podsjetila zašto su nam vode važne.

Iako je Hrvoju ova škola poznata jer se družio s mališanima prije godinu dana, sada je pedesetak „novih“ malih glavica pozorno slušalo o njegovim avanturama i vrlo se aktivno uključivala u razgovor s njim. Mnoga pitanja i komentari pokazali su nam da su teme o poplavama i onečišćenjima vrlo zanimljive učenicima, potičući ih na mnoga rješenja i promišljanja. Koliko je bilo zabavno i poučno potvrdila je i učiteljica Kurilić-Kuzman koja je napisala u anketnom listiću: „Učenici su bili oduševljeni sadržajem i lijepo su reagirali. Prezentacija je bila odlična!“ Pojavljivanje maskote Hrvoja izazvalo je kod učenika veliko veselje i svatko je htio barem malo dotaknuti Hrvoja i staviti ga na ruku. Druženje smo završili podjelom slikovnica na veliko veselje učenika i zajedničkom fotografijom zabilježili trenutak našeg druženja. Želja za ponovnim susretom došla je i od učiteljice prvašića te pedagogice, a kojoj ćemo zasigurno ponovno udovoljiti.

Moderna i vrlo zanimljiva osnovna škola Alojzija Stepinca u Zagrebu bila je 31. listopada domaćin prvog druženja Hrvoja s 26 mališana 4.b razreda s učiteljicom Ivankom Grbeša i knjižničarkom Marijom Ćavar Sopta. Osim interesantnog ambijenta i učenici su bili posebno zainteresirani za avanture Hrvoja. Cijeli školski sat pažljivo su pratili što je sve doživljavao Hrvoje u pričama o poplavama i onečišćenjima voda. Ipak, najviše oduševljenja i osmjeha na licima ukrao je Hrvoje pojavivši se na ruci predavačice Marije Vizner. Spontano je odigrana prava mala predstava s učenicima koji su ujedno i postavljali pitanja Hrvoju i glumili Hrvoja odgovarajući na postavljena pitanja. Naravno, uz malu pomoć predavačice. Uz toliku ciku i veselje, iz školskog ormara iskočio je Kroki – maskota razreda koji je odmah priskočio Hrvoju radi upoznavanja. Bio je to susret za pamćenje koji je uhvatila i naša kamera. U svom veselju, pitanja za Hrvoja bila su vrlo zanimljiva i jako ozbiljna. "Što bi bilo na planeti ako bi nestala voda?", "Koliko su stari nasipi?", "Koliko dugo se mora čistiti okoliš od nafte?", "Je li Hrvoje sam u Neretvi ili ima rođake?", "Zašto ljudi bacaju smeće u prirodu?" i mnoga druga zanimljiva pitanja. Učenici su nam pokazali i svoju slikovnicu koja je prštala njihovim ekološkim crtežima i edukativnim porukama o očuvanju okoliša. Dok je trajalo predavanje jedan dječak je nacrtao i izrezao na papiru Hrvoja, dok nam je učenik Fran Zorić poklonio prekrasan crtež Titanika. Zaista, naše druženje pretvorilo se u pravu zabavu i razmjenu iskustva i znanja. Poziv da se ponovno vratimo u školu i drugoj djeci pokažemo našeg Hrvoja i naučimo ih o vodi, ostao je zabilježen u našem planeru.

 Zahvaljujemo pedagogici OŠ Jure Kaštelana Zdravki Ciglenečki i knjižničarki OŠ Alojzija Stepinca Mariji Ćavar Sopta na gostoprimstvu i predivnom druženju s mališanima. Vidimo se opet u nekom drugom razredu i s novim avanturama Hrvoja!