01.03.2018
REZULTATI NATJEČAJA „NAJMLAĐI ZA VODE HRVATSKE 2017. - 2018.“

Peteročlana komisija Hrvatskih voda izabrala je i ove godine najbolje radove natječaja Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017.-2018“, posvećenog temi Svjetskog dana voda 2018 – „Priroda za vodu“. Natječaj je bio objavljen na Dan Hrvatskih voda u rujnu 2017. te je bio otvoren do kraja siječnja 2018. godine. Na natječaj je pristigla 121 prijava škola, od kojih u kategoriji: edukativni materijal – 30 radova; istraživački projekti ili edukativne radionice – 14 radova; likovni radovi – 69 prijava škola; slogani i pjesmice – 44 prijava škola i poruka ili kratki spot – 18 radova. Prvi puta u natječaju je sudjelovala i osnovna škola izvan Republike Hrvatske, s područja susjedne BIH, Područni odjel Vir - OŠ Franice Dall'era (blizina Imotskog).

Mnoštvo veselih dječjih crteža i pjesmica, kreativnih kalendara, društvenih igara i slikovnica, odlično osmišljenih istraživačkih projekata, zanimljivih i poučnih kratkih spotova, predstavili su svu dječju ozbiljnost ali i zaigranost te želju da konkretnim projektima doprinesu široj zajednici. Ovim putem, pohvaljujemo svaki pristigli rad, trud i volju učenika i mentora, koji su svoje znanje i kreativnost prokazali kroz radove posvećeni vodi. Poruke o očuvanju voda i prirode pojavljivale su se na razne načine u svim radovima, čime su ispunjeni i osnovni  ciljevi natječaja posvećenog ovogodišnjem Svjetskom danu voda.

Povjerenstvo nije imalo lagan zadatak, jer iz mnoštva lijepih i poučnih projekata trebalo je izabrati one ponajbolje i originalne. Kako nije bilo moguće izabrati sve radove, povjerenstvo je nakon pregleda radova u kategorijama napravilo uži izbor radova, kako bi si olakšalo ovaj težak zadatak. Koje škole su ušle u uži izbor radova, možete saznati OVDJE.

Nakon dugo vijećanja i usuglašavanja stavova, povjerenstvo je izabralo radove koji su bili „korak ispred“ ostalih, što zbog tehnike i izvedbe, poruke koju su poslali, uključenosti učenika i zajednice,  ideje koja je bila malo drugačija od ostalih ili ostavila trag u svojoj okolini i zajednici.

 

 1. 1.      U kategoriji edukativni materijal – 1 nagrađeni projekt:
 • OŠ Zvonimira Franka, S. S. Kranjčevića 2, Kutina – ručno izrađena 3D taktilna slikovnica namijenjene slijepoj i slabovidnoj djeci

-          učenici 7. razreda, mentorica knjižničarka Ana Demut

 

 1. 2.      U kategoriji istraživački projekti ili edukativne radionice – 1 nagrađeni projekt:
 • OŠ „Josip Pupačić“, Trg kralja Tomislava 1, Omiš – „Procjena sanitarne ispravnosti morske vode i školjkaša u Omiškoj gradskoj luci“

-          6 učenika 8. razreda, mentorica mr.sc. Tamara Banović, prof.

 

 1. U kategoriji likovnih radova – 1 nagrađeni rad:
 • OŠ „Draškovec“, Draškovec,– tuš - akvarel

-          učenik: Nikola Sokač, 8. razred, mentorica Ivana Beti

 

 1. 4.      U kategoriji slogana i pjesmice o vodi – 2 nagrađena rada
 • SLOGAN: Osnovna škola „Vladimira Nazora“, Zagrebačka 28, Nova Bukovica – Područna Škola Miljevci:

-          učenik  Stjepan Sobol, 3. razred, mentorica Jasminka Stošić

 • PJESMICA: Osnovna škola „Josipa Kozarca“, Trg Stjepana Radića 3, Kruševica, Slavonski Šamac;

-          učenik Fabijan Vođinc, „Voda čista, zdravlje blista“,  6. razred, mentor Josip Galović, prof.

 

 1. 5.       U kategoriji poruka ili kratki spot – 1 nagrađena škola:
 • OŠ „Kralja Tomislava“, Ulica Matice Hrvatske 1, Našice

-          učenici 4 i 5. razreda, mentorica Jelena Šimunović Antunović

 

 1. 6.      Najoriginalniji projekt škola prema izboru povjerenstva – 1 nagrađeni projekt:

 

 • OŠ Jakovlje, Stubička 2, Jakovlje – kalendar na platnu duljine oko 8 metara, tehnika grafičkog otiska na platnu

-          učenici 7. i 8. razreda, mentorica Ivana Mikić, prof.

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 2018. u ožujku 2018. godine, Hrvatske vode nagradit će pobjednike svih kategorija bogatim istraživačkim i edukativnim kompletima, o čemu će biti naknadno obaviješteni.

Čestitamo dobitnicima nagrada i zahvaljujemo svim osnovnim školama na sudjelovanju u natječaju, a posebno učenicima i voditeljima projekata. Veliki broj pristiglih radova pokazao je da se u našim školama, provodeći zanimljive i inovativne projekte o potrebi očuvanja prirodnih resursa,  izuzetno vodi briga o edukaciji i odgoju mladih generacija.

Zahvaljujemo svim ravnateljima, učiteljima i nastavnicima na njihovom dodatnom angažmanu na projektima, kojima su pokazali koliko je važno razvijati kod djece osjećaj odgovornosti i brige za naša prirodna bogatstva i s koliko ljubavi oni to čine. Uz moto: „Važno je sudjelovati, ne pobijediti!“, nadamo se da su učenici i mentori uživali u provedbi svojih projekata, stekli i proširili svoja znanja o vodi i očuvanju prirode te dobili dodatni poticaj i ideje na koji način mogu vlastitim angažmanom doprinijeti zaštiti i održivom korištenju prirodnih resursa. U rujnu najavljujemo objavu novog natječaja, pa je pravo vrijeme promisliti o novim projektima, idejama i započeti predivne kreacije iz dječje mašte. Zajednički možemo promijeniti naš svijet, kako bi bio ugodnije i ljepše mjesto za život!