22.05.2019
„Ovo je bila najbolja prezentacija ikada! Dođite nam opet!“

Završna poruka koju nam je uputila djevojčica s održane prezentacije, bila je lijepi završetak druženja Hrvoja s učenicima trećih razreda u OŠ Dubrava, te uz prethodno održane prezentacije za mališane najstarije skupine u DV Blažena Hozana u Zagrebu i učenike trećih razreda OŠ Sesvetska Sela, obilježila dojmove učiteljica i djece u susretu s Hrvojem.

U vrlo lijepo uređenom prostoru male dvorane dječjeg vrtića Blažena Hozana u Zagrebu, 14. svibnja, dočekala nas je ravnateljica, sestra Antonija Matić i veseli mališani srednje i najstarije skupine „Pčelice“ i „Leptirići“  sa sestrom Anamarijom Martinović i Natalijom Findak.  Vrtić se nalazi u neposrednoj blizini Direkcije Hrvatskih voda, pa ne čudi kako je tata mališana i djelatnik Hrvatskih voda Ivan Klakočer, „nagovorio“ Hrvoja da posjeti i razveseli mališane, koji su ga željno očekivali prije svog odlaska u školu. Pojava Hrvoja je stoga razveselila dječicu, koja su na podu i klupama glasno i vrlo aktivno sudjelovala u odgonetavanju pitanja tko je Hrvoje. Kako svako dijete voli slatke mandarine, tako će i oni sa slatkim okusom u ustima pamtiti kako je dom Hrvoja upravo u predivnoj dolini rijeke Neretve u kojoj rastu ovi i mnogi drugi slasni plodovi. Saznali samo da i oni u vrtiću imaju jako lijepi vrt koji sami uzgajaju, pa se zdrava i svježa hrana nalazi svakodnevno na njihovom jelovniku. Uz hranu, voda je osobito važna za život, što su nam potvrdili svi u glas nabrajajući za što sve čovjek koristi vodu. Ponajviše za piće, pa smo uz brojanje čaša svi zajedno ponovili kako moramo piti barem osam čaša vode na dan. Ručicama su pokazivali broj osam, ali i broj 112 kada je Hrvoje zvao dežurne službe, ne bi li spasio baricu od onečišćenja. Uz razgovor i puno primjera otpada kojega su pronalazili u prirodi i vodama, malo nevoljko su priznali kako svaki dan prljaju vode kada peru ruke, zube, tijelo ili odlaze na toalet. Odmah su pojasnili kako ta prljava voda odlazi u kanalizaciju, a saznali su, i pri tom odahnuli, kako grad Zagreb ima i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kako bi sačuvao rijeku Savu od onečišćenja. Lutkica Hrvoja posebno im se svidjela pa su brzo poskakali na noge, ne bi li ga dodirnuli i stavili na ruku kazujući svima poruke o čuvanju i štednji vode. Obećali su kako će roditeljima poručiti koliko je plastika štetan otpad, pa će plastične vrećice zamijeniti platnenima. U čast dolaska Hrvoja, nacrtali su mu predivne crteže s porukama kako treba čuvati vodu i koliko je ona važna za život, a naknadno su nam poslali i šarene i prekrasne crteže Hrvoja. Uz zajedničku fotografiju i podjelu slikovnica, oprostili smo se s njima i odličnim odgajateljicama. Tata je bio ponosan na znanje mališana i Hrvoja, pa će zajednička fotografija iz vrtića ostati u trajnom sjećanju na ovo lijepo i poučno druženje.

Velika moderno uređena i opremljena škola u Sesvetskim Selima bila je 16. svibnja domaćin Hrvoja, kojega su nestrpljivo dočekali učenici trećih razreda s učiteljicama Irenom Koružnjak, Zorkom Brekalo, Ivonom Borović i Mirtom Grgić Mesić. U velikoj tišini i s pažnjom učenici su pratili predavanje i razveselili se Hrvoju. Škola u kojoj je znanje posebno cijenjeno, a koje su mališani pokazivali tijekom prezentacije, najbolje se pokazalo u vrlo pronicljivim i ciljanim pitanjima, na koja su i sami davali vrlo logične i pametne odgovore. Od mnoštva zanimljivih pitanja isticala su se primjerice: „Može li priroda „pojesti“ otpad, ako uklonimo plastiku?“, „Kako znamo da je voda očišćena, kada je filter samo stroj?“ i „Kako se od slane vode (mora) može dobiti slatka voda?“. Jedna pametna glavica nas je na kraju prezentacije iznenadila i zaključnom konstatacijom: „Ja mislim da je voda samo voda, bez obzira kako ju zovemo: more, rijeka, potok, sok i slično!“. Veliku radost izazvala je pojava „pravog“ Hrvoja u kostimu koji je ušetao u razred mašući djeci, a kojega je utjelovio roditelj učenice i djelatnik Hrvatskih voda Ivan Tot. Nasmijanim licima obasuli su Hrvoja mnogim porukama o vodi uz stečeno znanje tijekom prezentacije, obećavajući kako će čuvati i štedjeti vode. Iz zadnjih redova „doletjela“ je i jedna zagonetka učenika koju je osmislio prije prezentacije: „Kada je toplo, penjem se! Kada je hladno, padam! Tko sam?“. Naravno, svi su u jedan glas ponosno odgovorili : „VODA!“, pa smo uz ovu poruku kruženja vode u prirodi u veselom ozračju, podijelili slikovnice i družili se s Hrvojem, kojeg je svatko htio dodirnuti i poslikati se za uspomenu. Rastanak s Hrvojem je teško pao svim mališanima, koji su morali na daljnje zadatke, a učiteljica nam je poručila: „Moglo bi trajati i dva školska sata! Učenici su bili jako zainteresirani!“. Zadovoljni, napustili smo mališane OŠ Sesvetska Sela, kojima smo donijeli veselje druženja s Hrvojem, koji je uz pomoć našeg kolege, ostavio dubok dojam na mališane.

Sunčano jutro, 20. svibnja donijelo je učenicima trećih razreda OŠ Dubrava i njihovim učiteljicama Helgi Vreš i Brankici Habuzin druženje s Hrvojem koje je potaknula djelatnica Hrvatskih voda Christina Bajt. Izuzetno pažljivi i pristojni učenici pokazali su veliko zanimanje za temu vode, posebno se razveselivši Hrvoju koji je „osvanuo“ i na majici jednog mališana. Ponosno je izjavio kako je već upoznao Hrvoja kroz slikovnice, čitajući priče i prateći njegove avanture. Zainteresirao je i ostale učenike, pa je prezentacija mogla započeti. Iznenadno onečišćenje u barici, posebno je zainteresiralo učenike koji su pažljivo pratili na koji će se način očistiti otpad i „prljava“ voda. Zadovoljni ishodom događaja, u nastavku razgovora većina ih je odmah „priznala“ kako svaki dan onečišćuju vode, što je znak njihove svjesnosti utjecaja na okoliš i znanja stečenog u nastavi, jer učiteljice su pomno pratile njihove izjave i zadovoljno se smješkale. Naravno, najveće veselje je izazvala lutkica Hrvoja, pa je velik broj ručica zavijorio u zraku sa željom da stave lutkicu na ruku i postave pitanja o vodi. Razmišljale su glavice o vodi, smišljajući pitanja o važnosti vode, štetnosti plastike, kiselim kišama, štednji i čuvanju voda, pa sve do toga može li se kišnica piti. Zvono je označilo kraj prezentacije, ali okupljeni mališani oko predavača s mnoštvom pitanja i prijedloga, odavao je veliku zainteresiranost učenika za ovu temu. Pod dojmom prezentacije i novih informacija, neki učenici su pokazali velik interes za izradom platnenih torbi, lutki zijevalica pa čak i spotova o vodi. U prilog tome govori i poruka koju nam je uputila učiteljica: „Sve što su čuli, na većinu je učenika odgojno djelovalo i sigurna sam da će imati odjeka u njihovu ponašanju!“. Upravo ovo je i zadaća dječjeg programa Hrvatskih voda, koje odgovorno pristupaju upravljanju vodama, prenoseći znanje na buduće generacije.

Zahvaljujemo svim domaćinima i mališanima na lijepim uspomenama i druženjima, a posebno kolegama koji su inicirali ove susrete, brinući o budućnosti, očuvanju voda i njihovom održivom korištenju. Bliži se i kraj ove školske godine koji ćemo obilježiti s još nekoliko prezentacija u Kvarneru i Slavoniji.