10.11.2017
Održane prve dječje radionice u projektu FRISCO

Na području sliva rijeka Bregane i Sutle, 6. i 7. studenog održane su dvije edukativne dječje radionice u okviru projekta FRISCO u OŠ Milana Langa u Bregani i OŠ Josip Broz u Kumrovcu.

OŠ Milan Lang bila je prvi domaćin dječje radionice projekta FRISCO pod nazivom „Kako se štitimo od poplava“ u kojoj je sudjelovalo 17 učenika sedmih razreda s profesoricom Arijanom Volmost. Uvodnu prezentaciju održala je Samra Polić upoznavši djecu s projektom FRISCO i njegovim osnovnim ciljevima, kako bi razumjeli potrebu dodatne edukacije i razumijevanja pojavnosti poplava i načinima zaštite i obrane s naglaskom na negrađevinske mjere. Posebno zanimljiva učenicima je bila pokazna vježba s maketama, koje su korištene i na sličnim radionicama u slovenskim osnovnim školama. Djelatnici Hrvatskih voda Tomislav Novosel, Dražen Šegota, Tomislav Gazić te vodočuvari Petar Šikac i Željko Budi na zanimljiv i razumljiv način djeci su prikazali kako vegetacija utječe na upijanje oborine i količinu voda u rijekama, koliko je važno obratiti pažnju na opasnosti koje se kriju kod odrona i klizišta, kako akumulacije utječu na nizvodna područja i gdje treba graditi naselja te kakva je uloga nasipa i što ih može oslabiti i urušiti. Nakon ovih zanimljivih vježbi u kojima su učenici rado propitkivali i sudjelovali, održano je i predavanje o pravilima i savjetima prije, za vrijeme i nakon poplava koje je predstavio brošurom Dražen Šegota. Drugi dio radionice posebno je bio zanimljiv učenicima jer su kroz uvodnu prezentaciju, koju je održala Marija Vizner, i računalnu igricu i kviz „Kako se štitimo od poplava – nauči i zaigraj!“ djeca mogla aktivno sudjelovati u pokazati što su naučila. Računalna učionica opremljena suvremenim računalima i pripremljena od strane djelatnika Hrvatskih voda Tihomira Frigana, bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a natjecanje je moglo početi. Igrica u kojoj su učenici gradili naselja na mjesta sigurna od poplave, spremali vodu u retencije i akumulacije, gradili zemljane nasipe i zečje nasipe te evakuirali stanovništvo i štitili naselja u zadanom vremenu, pokazala se vrlo zanimljivom i opravdala očekivanja projekta FRISCO i Hrvatskih voda, koji su ciljano ovu igricu izradili kako bi djeca razumjela nastanak poplava i moguće rješenja u zaštiti od njih. Zabavni dio radionice završen je uz ponavljanje znanja kroz kviz znanja te podjelom nagrada najuspješnijima i zahvalom ravnatelju Igoru Matijaščiću na gostoprimstvu i ugodnom druženju.

Druga radionica održana je 7. studenog u OŠ Josip Broz u Kumrovcu u kojoj je sudjelovalo 32 učenika petih i šestih razreda s profesorima Nenadom Sušec, Vlatkom Matečić i Božicom Berc. Nakon uvodne pozdravne riječi ravnateljice Željke Topfer, Samra Polić je održala kratku uvodnu prezentaciju o projektu FRISCO uz prezentaciju edukativnog filma o poplavama. Zanimljivo predavanje o savjetima za ponašanje prilikom najave, pojave i nakon poplava održao je Dražen Šegota dajući djeci vrlo korisne savjete što je potrebno pripremiti i ponijeti prije dolaska poplava, koga treba slušati i kako pripremiti dom na poplave, što je važno znati kod pojave poplava i koje opasnosti krije voda i poplavljena područja, kako se i kada vratiti u domove i na što sve paziti kod povratka. Pokazne vježbe na maketama pokazale su se zanimljivima i poučnima u razumijevanju opasnosti i pojave poplava, čemu su pridonijeli djelatnici Hrvatskih voda Tomislav Novosel, Dražen Šegota, Zlatko Novak te vodočuvari Mario Glumpak i Hrvoje Merkaš. Računalnoj igrici i edukativnom kvizu prethodila je poučna prezentacija koju je održala Marija Vizner, a nakon vrlo natjecateljske i zanimljive igre uslijedile su i nagrade najbolje.

Ankete učenika i profesora pokazale su nam da je radionica bila vrlo uspješna i doprinijela proširivanju znanja o poplavama i načinima samozaštite i obrane od poplava.

Prezentacije sa radionica možete pogledati niže: