25.05.2017
„NOVA HRVOJEVA ZGODA: OD OTPADNE-ČISTA VODA!“ – NOVA SLIKOVNICA HRVATSKIH VODA
„Nova Hrvojeva zgoda: OD OTPADNE-ČISTA VODA!“ nova je, četvrta, slikovnica dječjeg programa Hrvatskih voda koja je promovirana 22.5.2017. u OŠ Rugvica. Posebni prilog slikovnice je društvena igra pod nazivom „Zaplivaj s nama“ koju su izradili učenici ove škole, skupine Mali prirodoslovci, s mentoricom Sanjom Sirovec za natječaj Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2016. – 2017.“
 
Četvrta edukativna slikovnica namijenjena je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole u kojoj maskota Hrvatskih voda – kornjača Hrvoje ponovno doživljava nove avanture.  Maleni Hrvoje sa svojom prijateljicom Nerom „upada“ u kanalizaciju gdje susreću štakore, upoznaju život u „cijevima“ i vrste otpadnih voda, a uz štakorsku pjesmu opraštaju se s novostečenim prijateljima iz podzemlja. Štakori im tako pomažu pronaći izlaz iz kanalizacije gdje započinje nova avantura na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Podučavajući djecu kroz ovaj zabavni sadržaj o nastanku i zbrinjavanju otpadnih voda, stvaramo odgovorne generacije koje će razumjeti ulogu čovjeka u onečišćenju voda, njihovom korištenju i očuvanju voda i okoliša. 
 
Uz prekrasne ilustracije koje je izradio Mario Pinjuh i tekst u rimi koji je napisala Marija Vizner, slikovnica obiluje mnoštvom zanimljivih informacija o nastanku i zbrinjavanju otpadnih voda te uz zanimljive zadatke i pojmove rasvjetljava složeni proces pročišćavanja voda. Jednostavnim prikazima i objašnjenjima pružit će nove informacije ne samo djeci već i svim odraslim čitateljima koji o ovoj temi nisu do sada promišljali.
 
U izradi slikovnice sudjelovala je radna skupina u sastavu: Draženka Stipaničev, Iva Šutić, Ivana Mlinjarić, Mariela Sjekavica, Marija Vizner, Natalija Matić, Nihada Omerdić, Predrag Koren i Zrinka Molak Milić. Slikovnica je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj te će biti prezentirana u gradovima i školama u kojima se provode infrastrukturni projekti vodnoga gospodarstva, a izdana je u 4000 primjeraka i prati je i veliki pripadajući plakat.
 
Od 2013. do 2016. godine Hrvatske vode su u okviru dječjeg edukativnog programa izdale tri slikovnice pod nazivima „Život uz rijeku- Poplave“, „Voda izvor života-Zaštita voda“ i „Voda i čovjek-Korištenje voda“ te kroz njihovu promociju  u vrtićima i školama educirale preko 5500 djece, održavši preko 140 prezentacija diljem Hrvatske. Mališane diljem Hrvatske očekuju nove avanture Hrvoja i druženja kroz prezentaciju četvrte slikovnice koju su željno iščekivali.