01.12.2017
Liku razveselio dolazak Hrvoja

U maloj promotivnoj turneji predivnom Likom, Hrvoje je razveselio mališane osnovnih škola u Udbini, Plitvičkim Jezerima, Donjem Lapcu, Korenici, Ličkom Osiku i Gospiću. Edukativne prezentacije slikovnica donijele su veselje u ličke učionice za gotovo tristotinjak učenika nižih razreda koje su razveselili pokloni  Hrvatskih voda - slikovnice za svako dijete, podsjećajući nas na darivanje i veselje u predblagdansko božićno vrijeme.

Hrvojeva avantura u snježnoj Lici započela je 27. studenog u OŠ kralja Tomislava u Udbini gdje nas je dočekalo četrdesetak učenika od prvog do četvrtog razreda s učiteljicama Mirjanom Vukelić, Mirjanom Starčević, Nikolinom Hećimović, knjižničarem Miroslavom Klobučar i pedagogicom Kristijanom Jeričević. Poslijepodnevna prezentacija održana je u OŠ Plitvička Jezera za 48 učenika prvih do četvrtih razreda s učiteljicama Jadrankom Dragaš, Tonkom Bunčić i učiteljem Mirkom Stankovićem.

Dana 28. studenog druženje smo nastavili u OŠ Donji Lapac gdje nas je dočekao pedagog Danijel Gregov s učenicima od prvog do četvrtog razreda i učiteljicama Mirjanom Prusac, Oliverom Mazija i Ljiljanom Klobučar. Preko četrdeset učenika pažljivo je i s velikim zanimanjem pratilo prezentaciju vrlo živo komentirajući sva pitanja i situacije u kojima se našao Hrvoje. U poslijepodnevnim satima nastavili smo druženje s gotovo pedeset učenika trećih i četvrtih razreda OŠ Franje Tuđmana u Korenici, gdje smo uz pomoć pedagogice Željke Uremović organizirali edukativne prezentacije. Koliko je prezentacija bila zanimljiva i zabavna pokazao nam je interes djece za Hrvojem i nakon zvona koji je označio kraj prezentacije, kada su djeca nakon zajedničke fotografije pohrlila s poklonjenim slikovnicama zatražiti i autogram autorice tekstova slikovnica M. Vizner.  

Zadnji dan ličke turneje završili smo s tri prezentacije u OŠ Franje Tuđmana u Ličkom Osiku i OŠ dr. Jure Turića u Gospiću. Dvadeset učenika četvrtih razreda škole u Ličkom Osiku s učiteljicama Vesnom Orešković, Marijom Škrbina i knjižničarkom Katicom Marković nestrpljivo je čekalo početak prezentacije i dolazak Hrvoja u školu. Dvije prezentacije održane su u školi u Gospiću koja nas je ugodno iznenadila svojom veličinom i opremljenosti, gdje je veliki hol bio spreman za druženje s mališanima. Preko osamdeset učenika četvrtih razreda s učiteljicama Ljubicom Ilievskom Radošević, Nikolinom Rupčić, Lidijom Štimac, Maricom Jovanović, Anđom Devčić Mihelin i pedagogicom Ankom Nikšić sudjelovali su u prezentaciji i s velikim zanimanjem iznosili svoje priče o poplavama, očuvanju i štednji voda.

Vrlo zainteresirani i aktivni mališani često su podizali ruke u zrak želeći ispričati neku svoju priču o kornjačama, poplavama i zaštiti voda, no ipak najveće veselje izazvala je pojava Hrvoja na ruci predavača. U zajedničkoj igri učenika i Hrvoja postavljana su razna pitanja: „Kako treba čuvati i štedjeti vode? Zašto zločesti ljudi bacaju smeće u prirodu? Zašto je ponekad voda iz slavine žute boje? Gdje se ulijevaju sve vode i zašto? Koja je najveća rijeka u Hrvatskoj? Zašto voda u prirodi kruži? Zašto moramo piti oko 8 čaša vode na dan? Zašto ne smijemo piti prljavu vodu? Što su kisele kiše? Zašto se u vodu stavlja klor? Što su rijeke ponornice? Kako brodovi onečiste vode? Što Hrvoje jede? Koji su prijatelji Hrvoja? Koju je najveću ribu susreo Hrvoje u Neretvi? Koliko nafta onečisti vodu? “. Djeca su sama pokušala dati odgovore na pitanja, no Hrvoje je bio u blizini priskočiti im u pomoći. Iako je bilo teško priznati da i sami svaki dan onečišćujemo vode u svojem domaćinstvu, „optužujući“ za to i druge ljude, smetlare, razne životinje i „međeda“, ipak smo druženje završili zaključkom da i mi „prljamo“ vode, koje prije ispuštanja u prirodu trebamo pročistiti. „Sve je bilo savršeno i veoma zanimljivo i poučno, a igrica na kraju je bila predivna i djeci vrlo zanimljiva i kreativna!“ bile su riječi jedne od učiteljica kojima je opisala prezentaciju i druženje s Hrvojem. Preporuka pedagogice iz Gospića bila je :“Samo tako nastaviti dalje raditi!“.

Zabavna i poučna predavanja održala je Marija Vizner uz tehničku podršku Elvisa Kalcine, a uz druženje s Hrvojem prezentacije su završene podjelom slikovnica i zajedničkim fotografijama, kako bismo se uvijek sjećali snježne i suncem okupane gostoljubive Like i razigranih mališana.

Zahvaljujemo pedagogu Danijelu Gregovu na inicijativi i pomoći u organizaciji prezentacija u školama  Like koja uz predivnu prirodu ima i divne ljude koji ponekad rade i u teškim uvjetima, ali s velikim entuzijazmom i ljubavi prenose svoje znanje i iskustvo mališanima. Približavanjem božićnih blagdana bliži se i kraj naših ovogodišnjih prezentacija s mališanima koji ćemo provesti s učenicima osnovnih škola u Istri i Sisku. Veselimo se druženju!