29.05.2024
Kutinski mališani u druženju s Hrvojem

Veliko veselje priredio je Hrvoje mališanima kutinskoga kraja u ponedjeljak 27. svibnja, kada je posjetio najstariju skupinu mališana u Dječjem vrtiću Kutina i učenike 5. b razreda OŠ Stjepana Kefelje u Kutini.

Radionica za dvadesetak djece nastarije skupine DV Kutina s odgojiteljicom Jasminom Rašo i pedagogicom Sanjom Runjić započela je u jutarnjim satima u dvorani objekta „Neven“ gdje su ih dočekali zanimljivi pokusi s vodom. Upoznavanje sa svojstvima vode bilo je poput mađioničarskih trikova, jer voda je mijenjala svoje oblike, od tekućine do pare na ogledalu i kockice leda koje su svi mališani htjeli uzeti u ruke, kako bi osjetili hladnoću čvrste vode. Površinsku napetost vode spoznali su zahvaljujući plivajućim česticama bibera, a „razbili“ ju deterdžentom na vrhu prstića jedne „hrabre“ djevojčice. Izmamio je ovaj pokus brojne uzdahe kada se biber strelovitom brzinom povukao uz rub posude.

Može li jaje plutati u vodi? Provjerili smo to pokusom u slatkoj i slanoj vodi, u kojoj je jaje zaplutalo na površini mameći osmjeh na dječjim začuđenim licima. Naravno, svi mališani znaju plivati, s plivicama ili bez njih, ali i jaje pluta u slanoj vodi zahvaljujući gustoći vode koju ima i morska voda, pa je lakše plivati u moru nego na kutinskom bazenu. Zaključak je to mališana koji su potom spremno poslušali prezentaciju o zaštiti voda, onečišćenjima, štednji i očuvanju voda. Teško je bilo priznati da svaki dan prljaju vode pri svakodnevnim aktivnostima, ali ponudili su i rješnje za sve otpadne vode cijeloga grada, koje: „… odlaze cijevima do Hrvatskih voda i onda ih oni pročiste“. Ova važna uloga, Hrvatskim vodama je donijela veliko priznanje za očuvanje voda, ali smo odmah i razjasnili kako otpadne vode prikupljaju i pročišćavaju na posebnom uređaju u gradu Kutini komunalna poduzeća, u kojima rade i nečiji roditelji.

Nakon prezentacije, s velikom radosti primili su na poklon slikovnice i magnete s brojevima hitnih službi. Pojavio se i Hrvoje s kojim su se svi htjeli fotografirati za uspomenu, pa i njihove tete. Predavačica je na kraju radionice dobila gromoglasan pljesak i ispraćena je pjesmom Baby Lasagne uz prepoznatljiv ples svih mališana.

Hrvoje je potom posjetio i OŠ Stjepana Kefelje gdje su ga dočekali učenici 5. b razreda s razrednicom Irenom Posavec i poslušali prezentaciju o negrađevinskim mjerama i slikovnici „Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizik od poplave!“. Učenici su vrlo aktivno sudjelovali tijekom cijele prezentacije odgovarajući na pitanja predavačice i nudeći brojne primjere iz života, urbanih poplava u gradu Kutini i okolini. Blizina Lonjskog polja pružila im je praktičan i prepoznatljiv primjer uloge retencija u obrani od poplava, čije posljedice možemo umanjiti i pohranjivanjem velikih voda u akumulacije. O brojnim negrađevinskim mjerama raspravljalo se tijekom prezentacije, a one najvažnije su prezentirane i na edukativnoj maketi u čijoj prezentaciji su rado sudjelovala i djeca.

Svoje znanje provjerili su i kroz društvenu igricu o poplavama, tijekom koje ih je posjetio i Hrvoje izazvavši veliko veselje učenika koji su pohrlili pozdraviti maskotu Hrvatskih voda i fotografirati se s njim za uspomenu. Nakon podjele slikovnica i promidžbenog materijala projekta VEPAR u okviru kojega je izrađena slikovnica, zajedničkom fotografijom završeno je jedno lijepo druženje s kutinskom djecom.

Druženje s učenicima škole inicirala je Mihaela Fresl, djelatnica Hrvatskih voda iz Kutine, koja je predala poklon razrednici i dostojno odigrala ulogu Hrvoja te aktivno s kćeri sudjelovala u ocjeni sadržaja pri izradi predstavljene slikovnice, koji su učenici imali priliku upoznati kroz avanturu Hrvoja i njegovih prijatelja. Hrvoje se vratio u neretvanski kraj, očekujući daljnja druženja s djecom diljem Hrvatske, ostavljajući uspomene na druženja s ponešto novostečenog znanja o poplavama, zaštiti i očuvanju vode, te čarobne tekućine pune iznenađujućih svojstava.