02.05.2018
Krk i Cres upoznali Hrvoja

Početkom zadnjeg tjedna mjeseca travnja Hrvoje je svoju turneju nastavio po Kvarneru – otocima Krk i Cres. Na poziv tvrtke Ponikve Krk, koja je organizirala tjedan edukacije na Krku s temom voda za sve osnovne škole i vrtiće, Hrvatske vode su se zaputile na otok Krk i održale nekoliko edukativnih prezentacija u osnovnim školama u Ponikvama, Omišlju, Vrbniku, Vrhu i Krku.

Hrvoje je tako na put krenuo u ranu zoru ponedjeljka 23. travnja, ne bi li stigao što prije do otoka Krka i već u ranim jutarnjim satima posjetio vodocrpilište Ponikve, gdje se upoznao s veselim mališanima OŠ „Fran Krsto Frankopan“ PŠ Punat i učiteljicama Mateom Dminić, Marijanom Karabajić, Marijanom Jelinić, Josipom Vonić i Mladenkom Tomac. Nakon prezentacije edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u postrojenju za pročišćavanje vode, odlični domaćini tvrtke Ponikve Krk pokazali su djeci istoimeno jezero iz kojeg se crpi voda za piće i opskrbljuje 70% potreba stanovnika Krka.

Drugog dana u OŠ Omišalj dočekale su nas učiteljice Eni Furijan, Katarina Čakarun, Ira Vujanić s gotovo 40 učenika trećih i četvrtih razreda. Zainteresirana dječja lica pozorno su slušala priču o Hrvojevim avanturama u slikovnicama „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne, čista voda!“. Učenicima su se jako svidjele Hrvojeve avanture. Svi su znali da u nevolji treba nazvati dežurne službe na broj 112 kako bi se sanirala onečišćenja. Kasnije tog dana posjetili smo OŠ „Fran Krsto Frankopan“ PŠ Vrbnik, gdje su nas dočekali učenici od prvog do četvrtog razreda, njih 40-tak i učiteljice Željka Karamarko, Ivana Stolfa, Dijana Pavešić, Kristina Koščić, te učitelj Tomislav Božić. Učenici su bili vrlo zainteresirani, rado su se uključivali i odgovarali na pitanja. Nekoliko informacija o kvaliteti vode za piće i vodocrpilištima na njihovom području učenicima je dala voditeljica laboratorija tvrtke Ponikve voda d.o.o. Majda Meden.

Trećeg dana posjetili smo PŠ Vrh i matičnu školu „Fran Krsto Frankopan“ u Krku. U školskim klupama u Vrhu dočekalo nas je preko 30 učenika 3. i 4. razreda s učiteljicama Alenkom Zahija i Sanjom Novosel Grgurić. U Krku znatiželjnih 70-tak učenika 3. i 4. razreda, s učiteljicama Jasnom Balorda, Margita Justinić, Maja Karabajić i Danom Adžić Kapitanović pažljivo je slušalo prezentaciju i željelo saznati nešto više o tome kako izgledaju uređaji za pročišćavanje voda. O laboratoriju Ponikva pričala im je Majda Meden te ih pozvala da ga posjete i uvjere se i sami kako se analizira voda i kakvu vodu piju na slavini. Kao i uvijek oduševljenje je izazvala lutka zijevalica, Hrvoje, svojom pojavom. Ruke u zraku koje mašu nestrpljivo kako bi postavile pitanje u liku Hrvoja, razigrale su mališane, pa su im u opuštenoj i veseloj atmosferi podijeljene slikovnice, što je izazvalo dodatno iznenađenje i radost.

Četvrtog dana Hrvojeve turneje Kvarnerom posjetili smo OŠ Frane Petrića u Cresu. Već prvi dojmovi otkrili su nam odlično organiziranu školu, gdje nas je u predvorju škole dočekala pedagogica Željka Matovinović. Sve je već bilo spremno za početak prezentacije. Sedamdesetak učenika 2., 3. i 4. razreda s učiteljicama Ozrenkom Mašić, Irenom Ferarić i Slavicom Zečković pažljivo su slušali prezentaciju i zainteresirano postavljali pitanja. Aktivno su sudjelovali u razgovoru i raspravi, a ručice su stalno bile u zraku. Svatko je pokušavao iznijeti svoje iskustvo ili postaviti pitanje: što i tko sve prlja vodu u svakodnevnom životu, kako možemo štedjeti vodu, koliko vode trebamo popiti dnevno, je li bolje zalijevati cvijeće vodom iz „špine“ ili kišnicom, je li bolje tuširati se ili kupati u kadi i sl.  Posebno su iskazali veselje pojavom Hrvoja, rado ga stavljajući na ruku i postavljajući pitanja svojim prijateljima. Nova znanja će im dobro doći na eko kvizu koji planiraju uskoro organizirati, pa su učiteljice bile posebno zadovoljne predavanjima i novim informacijama.

Zahvaljujemo svim ravnateljima, učiteljima i učenicima na edukativnom druženju i suradnji. Također zahvaljujemo direktoru tvrtke Ponikve Krk Ivici Plišiću, te djelatnicima te tvrtke Deanu Kosiću i Majdi Meden, koji su bili odlični domaćini i organizirali ova edukativna predavanja, koja će zasigurno doprinijeti očuvanju voda na ovom otoku.