27.04.2016
Izrada slikovnice o korištenju voda

U okviru Dječjeg edukativnog programa Hrvatskih voda 2013. godine, započela je i izrada ciklusa dječjih slikovnica s obradom pojedinih najvažnijih tema djelatnosti Hrvatskih voda, kako bi se djeci na zabavan i poučan način približile teme očuvanja i zaštite voda. U tu svrhu izrađena je i maskota – kornjača HRVOJE koja prati cjelokupni program i kroz svoje avanture vodi djecu kroz odabrane teme u slikovnicama.

Tijekom 2015. godine započela je izrada treće slikovnice s temom korištenja voda koja prezentira pitanja vezana uz korištenje voda u prometu, proizvodnji el. energije, navodnjavanju, poljoprivredi, ribnjacima, športu i rekreaciji, te daje mnoge savjete o štednji vode. Stručni tim predvođen voditeljem Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama, Ivanom Kolovratom, u sastavu: Dragan Majić, Gabriela Braun Jelašić, Mario Obrdalj, Mihaela Lukinić Fresl i Miljana Brkić svojim iskustvom, znanjem i prijedlozima sudjelovali su u izradi slikovnice. Slikovnica je nazivom „Voda i čovjek – Korištenje voda“ potpuno u suglasju s temom Svjetskog dana voda 2016. „Water & jobs“ povezujući razne poslove i potrebe čovjeka za vodom. Kao i prethodne dvije („Život uz rijeku – Poplave“ i „Voda izvor života – Zaštita voda“), slikovnica će se besplatno dijeliti učenicima i mališanima tijekom prezentacija koje se odražavaju diljem Hrvatske, što je dodatni prilog edukaciji najmlađih generacija i nastojanju Hrvatskih voda u osvješćivanju sadašnjih i budućih generacija o zaštiti voda i odgovornijem ponašanju prema vodnim resursima Republike Hrvatske. Sve tri slikovnice ilustrirala je Martina Zelenika Moon, a tekst u rimi je napisala Marija Vizner.

„Iznenadni poziv djeda moga završio je avanturom dana toga. Uz putovanje ovo puno zgoda, ispričat ću vam priču o KORIŠTENJU VODA. Nisam znao koliko je voda moćna, iako u jabuci izgleda samo sočna. Krenuo sam na dalek put, o moćnoj vodi naučio usput.“ Tako započinje nova avantura našeg malog i znatiželjnog Hrvoja. Zajedno sa svojom dječicom i prijateljima uživajte u novim avanturama Hrvoja, pregledom slikovnice na ovaj link.