06.05.2022
Istraživačko-edukativni kompleti „Mali čuvari voda“ uručeni osječkim osnovnim školama

Nakon što su istraživačko-edukativni kompleti „Mali čuvari voda“ podijeljeni ravnateljima osnovnih škola Poreča, Rovinja, Krka i Vodica, Hrvatske vode nastavile su s podjelom ovog vrijednog edukativnog materijala namijenjenog osnovnim školama gradova u kojima se EU sredstvima financiraju projekti izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje. Svečanosti uručivanja kompleta, koja je danas održana u osječkoj Tvrđi, nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je ovom prigodom uručio komplete predstavnicima 15 osnovnih škola na području grada Osijeka. Istraživačko-edukativni komplet „Mali čuvari voda“ obuhvaća Priručnik o vodi s pokusima za niže i više razrede osnovnih škola i pokretni laboratorij za ispitivanje vode i tla.

Kao rezultat dugogodišnjeg iskustva Hrvatskih voda u provedbi dječjeg programa i edukacije najmlađih, projekt je nastao 2017. godine s ciljem stvaranja praktičnog, edukativnog i zabavnog materijala o vodi za učenike osnovnih škola. Tako je u okviru pilot projekta izrađen poseban tematski priručnik o vodi s pokusima pod nazivom „Mali čuvari voda“.  Kako bi zadovoljio svim stručnim, odgojnim i obrazovnim zahtjevima primjerenima uzrastu učenika, na izradi priručnika su osim djelatnika Hrvatskih voda i Glavnog vodnogospodarskog laboratorija sudjelovali i stručnjaci iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), Zavoda za zaštitu okoliša i prirode unutar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te mentorica i učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole iz Varaždina pod motom „Veliki za male“. Priručnik je bogato opremljen ilustracijama, zanimljivim tekstovima i pokusima o vodi zasebno za niže i više razrede, koji su primjereni nastavnom programu i dobi učenika. Sadržaj priručnika za više razrede prate i pokusi uz korištenje pokretnog laboratorija, kojim se potiče učenike na istraživanje i analizu vode, čime se na jednostavan i zabavan način dopunjuje nastavno gradivo te proširuje znanje o ovoj nezamjenjivoj životnoj tekućini. Pilot projekt se provodi na području 11 gradova u kojima se EU sredstvima financiraju projekti izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje, odnosno u 43 osnovne škole. Povodom obilježavanja 145. obljetnice vodnoga gospodarstva u Hrvatskoj i Dana Hrvatskih voda u okviru Konferencije o budućnosti Europe i Okruglog stola „Vode – pogled u budućnost“ u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, projekt je promoviran 7. rujna 2021. godine.

Uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode su provedbu projekta omogućile putem sufinanciranja iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt „Tehnička pomoć za Hrvatske vode“, u okviru djelatnosti informiranja javnosti, edukacije mladih te podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja voda. Cilj ovog projekta je podići razinu svijesti učenika osnovnih škola o zaštiti, očuvanju i korištenju voda uz primjenu zabavnog i edukativnog sadržaja, koji će ih potaknuti na terenska istraživanja i praćenje stanja voda u zavičaju, kao i stjecanja znanja i razumijevanja o svojstvima vode, pojedinim parametrima i njihovom značenju za kakvoću voda, njezinoj ulozi u životnom ciklusu te čovjekovog utjecaja na vode, okoliš i prirodu, kao i očuvanja bioraznolikosti zavičaja i usluga ekosustava. Razumijevanjem ovih procesa podiže se svijest o potrebi održivog upravljanja vodama uz osobitu zaštitu nacionalnog vodnog resursa, koja se uz ostale mjere postiže i zbrinjavanjem i ispuštanjem pročišćenih otpadnih voda koje zadovoljavaju EU standarde, pa se očekuje kako će ovaj pilot projekt ukazati na koristi koje zajednici donose infrastrukturni projekti sufinancirani EU sredstvima, kao i opravdanost ulaganja u zaštitu voda i okoliša.

Generalni direktor Hrvatskih voda na svečanosti je istaknuo važnost okretanja prema budućnosti i prenošenju svijesti o važnosti očuvanja naših voda najmlađim generacijama, što Hrvatske vode čine kroz ovaj projekt i upravo se iz tog razloga osnovnim školama dodjeljuje istraživačko-edukativni komplet Mali čuvari voda. Istaknuo je i da se na području Grada Osijeka, koji je domaćin ove današnje svečanosti, kao i na području Osječko-baranjske županije ulažu i velika sredstva, zbog čega je voda u vodoopskrbnom sustavu iznimno kvalitetna za piće, da se gradi i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Nemetinu i tako se zatvara ciklus da imamo i sigurne zalihe za vodoopskrbu za sljedeće generacije, a isto tako Hrvatske vode čine sve da u cijelosti pročiste sve naše otpadne vode.

Zadovoljstvo što su kompleti podijeljeni učenicama i učenicima osječkih osnovnih škola iskazao je i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, jer smatra kako je izuzetno važno raditi s najmlađima, kako bi oni znali prepoznati važnost voda i kako bi odrastali s tim i bili odgojeni u tom smislu, a smatra da je značajan napredak po pitanju svijesti o važnosti očuvanja voda postignut u posljednjih 20-30 godina. Također je istaknuo i značajan napredak i rezultate na području Osijeka zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s Hrvatskim vodama, značajnim ulaganjima u vodoopskrbni sustav, odnosno u filtraciju vode, zbog čega se mogu ponositi potpuno zdravstveno ispravnom i kvalitetom vodom za piće iz slavine.

Ravnatelj osnovne škole Jagode Truhelke Franjo Vukelić je u ime ravnatelja svih danas okupljenih osnovnih škola pozdravio ovaj projekt i naglasio kako škole u svojem kurikulumu već imaju zavidan sadržaj vezan uz očuvanje voda, ali da će ovaj projekt zasigurno pridonijeti kvaliteti i uputiti i sadašnje generacije, kao i one koje tek dolaze, kako će biti potrebno daleko više brinuti se za vodu u odnosu na prethodne generacije.