28.10.2019
Istra ugostila Hrvoja

Kraj „babljeg ljeta“ Hrvoje je dočekao u Istri gdje se 24. i 25. listopada družio s učenicima OŠ Vladimira Nazora u Pazinu, OŠ Vladimira Nazora i OŠ Jure Dobrile u Rovinju.

Na poziv višeg stručnog suradnika za vodoprivredu Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Nikole Cvitana, organizirano je predstavljanje edukativnih slikovnica u OŠ Vladimira Nazora u Pazinu za učenike trećih razreda i njihove učiteljice Petru Nefat, Điliolu Pliško i Tanju Grubiša te pomoćnicu u nastavi Slađanu Madruša. Velika i likovno vrlo lijepo uređena škola obećavala je ugodno druženje i toplu atmosferu, koju smo odmah osjetili u učionici gdje su nas dočekali mališani u svojim klupama te znatiželjno pogledavali na „skriveni“ pano na kojem se smiješio Hrvoje i čekao trenutak upoznavanja s mališanima. Veselo su povikali u jedan glas „Hrvoje!“ kada su ga ugledali i zapitali se tko je ta mala kornjača koja im maše. Vrlo brzo su se upoznali s najugroženijom vrstom kornjače u Hrvatskoj koja živi tamo gdje rastu slatke mandarine i gdje su nekada davno postojali neretvanski gusari. Priča o onečišćenju voda, kanalizaciji i štednji voda naišla je na veliko zanimanje učenika, koji su često dizali ruke u zrak kako bi opisali neki svoj primjer ili poslali poruku ostalima. Nisu se mogli prisjetiti jesu li u svome gradu vidjeli uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, ali su se sjetili kako su ponekad osjetili neugodan miris u blizini mosta preko rijeke Pazinčice. Zainteresirali su se te izrazili želju da posjete lokaciju uređaja i uvjere se gdje to odlaze njihove komunalne otpadne vode. Druženje smo završili igrom pitanja i odgovora s Hrvojem, kojeg su djeca vrlo rado stavljala na ruku i željela se s njime slikati. Razveselili su se slikovnicama te su ih odmah počeli listati i pregledavati zadatke i postere. Pozdravili smo se s njima i na kraju dobili veliki pljesak te obećali pedagogici Barbari Močibob kako ćemo se ponovo vratiti i razveseliti neke nove mališane.

Povijesni mali gradić Rovinj i Odvodnja Rovinj-Rovigno d.o.o. bili su domaćini Hrvoju, koji je 25. listopada posjetio mališane drugih i trećih razreda OŠ Vladimira Nazora i OŠ Jurja Dobrile i njihove učiteljice Ivanu Matijević, Lorenu Burić, Sandru Boljunčić, Manuelu Bistre i Martu Doblanović. U suradnji Hrvatskih voda, Sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU i komunalnog poduzeća grada Rovinja organizirano je predstavljanje projekta „Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“ sufinanciranog sredstvima EU te edukativne slikovnice Hrvatskih voda „Nova Hrvojeva zgoda: od otpadne - čista voda!“ koja je sufinancirana sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prezentaciju pod nazivom „Rovinj - vidljivi i nevidljivi grad u kojem živimo“ započela je viša stručna suradnica za vodoprivredu  Odvodnje Rovinj-Rovigno d.o.o. Sanja Ivančević predstavljajući važnost voda za čovjeka i najavljujući temu „nevidljivog“ dijela grada Rovinja – kanalizacijskog sustava koji se unaprjeđuje putem europskog projekta. To je bio odličan uvod u predstavljanje avanture Hrvoja i njegove prijateljice Nere, koji su se nesretnim slučajem našli u kanalizaciji te uz pomoć stručnjaka učenicima pojasnili gdje završavaju otpadne vode i kako se pročišćavaju na uređaju. Mališani su bili iznenađeni spoznajom kako nam u pročišćavanju voda pomažu „nevidljivi“ mikroorganizmi i vrlo pažljivo su slušali predavačicu koja im je pojašnjavala razliku dugih i kratkih ispusta u more, osobito u zaljevima, te su i sami zaključili kako otpadne vode moramo prikupiti, pročistiti i ispustiti što dalje od obale kako bismo očuvali kakvoću mora, turizam i morska bića. Uz Hrvoja su ponovili sve što su naučili i fotografirali se s njim za uspomenu. Razdragani, okružili su predavačicu u želji da dodirnu Hrvoja, dok je jedan mališan držeći slikovnicu u ruci uzviknuo: „Hrvatske vode su najbolje!“. Učiteljice su svoje dojmove pretočile u anketu, prenoseći dojmove uzbuđenja i oduševljenja mališana, završavajući porukom: „Bili ste odlični! Nadamo se ponovnom susretu!“.

Zahvaljujemo suradnicima Istarske županije i Odvodnje Rovinj-Rovigno d.o.o. na organizaciji susreta, ravnateljima i učiteljicama na gostoprimstvu, a mališanima na veselim osmjesima i porukama koje su nam uputili i s kojima nastavljamo naša druženja na kopnenom dijelu Hrvatske.