11.10.2019
Hrvojeve avanture u novoj školskoj godini

Početkom rujna diljem Hrvatske, školsko zvono označilo je početak nove školske godine koju je nestrpljivo dočekao i naš Hrvoje. Vesela druženja, u kojima kroz svoje „vodene“ avanture uči mališane o poplavama, zaštiti voda, korištenju voda i otpadnim vodama, započeo je u OŠ Novo Čiče i Dječjem vrtiću Lojtrica u Velikoj Mlaki.

Osunčana, nova i lijepo uređena osnova škola Novo Čiče je 26. rujna „otvorila sezonu“ novog ciklusa prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u školskoj godini 2019/2020, najavljujući vesela druženja s mališanima. Knjižničarka Jelena Šaban dočekala nas je u knjižnici prepunoj šarenih knjiga i posloženih praznih klupica koje su čekale školsko zvono i dolazak mališana. Knjižnica je omiljeno mjesto učenika ove škole, jer mnoge znatiželjne glavice virile su kroz ulazna vrata zapitkujući tko im je to došao u posjetu. Vrlo brzo su se pojavili mališani drugih razreda sa svojim učiteljima Stjepanom Lončarom i Teom Jurić, posjedavši na klupice iščekujući početak prezentacije. Naš Hrvoje odmah je krenuo s upoznavanjem mališana o vodama kroz svoje avanture. Mališani su pokazali posebno zanimanje za temu poplava, jer područje Novog Čiča često je bilo izloženo opasnostima od velikih voda i poplavama, o kojima su nam ispričali mnoge životne situacije. Znale su pametne glavice i što su nasipi i kako nastaju poplave, a kroz Hrvojevu avanturu u njegovoj onečišćenoj barici, saznali su i tko sve onečišćuje vode, kako vode možemo štedjeti i čuvati, odgovorno se ponašati prema vodama i okolišu. Ekološka svijest učenika ove škole posebno se razvija i kroz razne projekte koji se provode u okviru programa Eko-škola, čime se pokazuje velika briga za okoliš u odgoju mališana ove škole. Lutkica Hrvoja razveselila je sve njih, a posebno one koji su mogli „postati“ Hrvoje na čas, stavljajući lutkicu na ruku. Uz podjelu slikovnica i fotografiranje, napustili smo ih uz želju učitelja da ovakvih prezentacija ima što više.

Topao i predivan jesenski dan, zadnji dan mjeseca rujna, započeli smo odlaskom u Dječji vrtić Lojtrica u Velikoj Mlaki - moderan novi objekt koji je otvoren 2015. godine, koji je dobio Priznanje za originalnu ideju „Najljepši školski vrtovi u RH 2017. godine“ te je uključen u Međunarodni program Eko-škola. Svjetlom okupanim hodnicima, ukrašenim šarenim dječjim crtežima i instalacijama, zaputili smo se do dvorane gdje nas je dočekala ravnateljica Ljuba Brnadić s pedagogicom Tajanom Stepanić,  edukacijskom rehabilitatoricom Vlatkom Vrbić i logopedicom Ivanom Breko Bilandžić. Mališani najstarijih skupina s tetama Marinom Borić, Nives Tepšić i Marijom Kmet smjestili su se udobno u svoje stolice, nestrpljivo se osvrčući po dvorani očekujući Hrvoja. Jedna grupica mališana odmah je veselo uzviknula kako već poznaju Hrvoja, Neru i štakore jer su imali priliku pročitati četvrtu slikovnicu o otpadnim vodama. Bili su vrlo ponosni na tu činjenicu te su se pohvalili kako su igrali „kviz-društvenu igricu“ iz slikovnice – djeca protiv roditelja. Pobjeda roditelja nije ih previše ražalostila jer su kroz igru puno naučili o vodama, pa će tako sljedeći puta biti spremniji za „bitku“. Jedan školski sat brzo nam je prošao uz priču o onečišćenju barice, čuvanju i štednji vode, zamjenom plastičnih jednokratnih proizvoda s višekratnima i savjetima kako svaki dan mogu štedjeti i manje onečistiti vode. Naučili smo i koliko vode trebamo piti dnevno, glasno prebrojavajući broj čaša redom, pa čak i unazad. Mali Hrvoje iznenadio ih je svojim dolaskom pa su mnogi jedva dočekali staviti ga na ruku i ispričati svima što su naučili. Ozbiljno su shvatili koliko je plastika štetna u okolišu, pa nas nije iznenadio odgovor jednog mališana kako se umjesto plastičnih vrećica treba koristiti „metalne vrećice“, misleći pri tome na „platnene vrećice“. Maleni Lukas sa svoje četiri godine i zvučnim „r“ svima je važno poručio kako moramo čuvati naše vode jer ona svima treba, a sličnim porukama oglasili su se i maleni David i Gabrijel te ostali mališani koji su sa smiješkom na licima dočekali podjelu slikovnica, veselo ih noseći kući. Prije rastanka s mališanima, na poklon smo primili crtež Hrvoja i štakorovog unuka koji su se družili u kanalizaciji u posljednjoj edukativnoj slikovnici, koju su djeca s veseljem prepričavala. Tete su nam poručile kako su djeca poslije prepričavala što su čuli, a jedni druge u sanitarnom čvoru upozoravali na štednju vode. Od najranije dobi tako se stječu navike za cijeli život!

Zahvaljujemo svim ravnateljima, učiteljima i tetama na domaćinstvu, kao i mališanima na veselim osmjesima, crtežima i porukama, koje će Hrvoje čuvati u svojem sjećanju, a poruke o očuvanju voda i dalje prenositi diljem Hrvatske gdje ga očekuju mnoga djeca, željna druženja i priča o vodi.