06.02.2018
Hrvoje u veselom druženju s djecom udruge „Uz tebe sam“

U petak, 2. veljače, snijegom pokriven Varaždin bio je domaćin susreta Hrvoja i djece s poteškoćama u razvoju Udruge savjetovališta „Uz tebe sam“. Predsjednica udruge, Marija Kereša, dopredsjednica Dijana Petek i dvadesetak djece s roditeljima veselo su dočekali predavače i maskotu Hrvoja, kojega je utjelovio Josip Štaba, osobni njegovatelj i pomoćnik u udruzi.

Poslijepodnevni termin, kraj radnog tjedna i snijeg nošen vjetrom nisu bili dovoljni razlozi za nedolazak na zanimljivo druženje s kornjačom Hrvojem i predavačima iz Hrvatskih voda. Znatiželjni mališani, uzrasta od prvog do osmog razreda, pažljivo su i s velikim zanimanjem pratili priču koja je započela u Hrvojevoj čistoj bari. No, iznenadno onečišćenje prekinulo je bezbrižnu igru i započela je avantura smjele družine, koja je odlučila riješiti problem. Uz razgovor i odgovore na pitanja djeca su se aktivno uključila u rješavanje problema onečišćenja u svakodnevnom životu, štednje vode, očuvanja voda i važnosti vode za čovjeka. Veliko veselje djece izazvala je maskota Hrvoje, koji je „došao“ čak iz Neretve i kojega je utjelovio Josip Štaba. Hrvojevi zanimljivi komentari, koji su pratili cijelu priču, izmamili su osmjehe na lica djece i roditelja, koji su iz „prikrajka“ pratili cijelo događanje. Nakon predavanja i razgovora s djecom, uslijedila je likovna radionica uz šarene crteže na kojima je Hrvoje bio „glavni junak“ njihove priče o zaštiti voda. Jedna štićenica nam je u povjerenju rekla kako joj je inače za sliku potrebna neka inspiracija bez koje ne može niti započeti crtati. Ovaj puta, dobila je inspiraciju slušajući priču o zaštiti voda te nam nacrtala predivan cvijet s oblacima i suncem te pojasnila koliko je važno brinuti i sortirati otpad kako bi sačuvali vode i prirodu. O dobrim i pozitivnim dojmovima svjedočili su nam i Kristina Vitez Ojurović, učiteljica razredne nastave OŠ Ljubešćica i Berislav Njegovec, učitelj predmetne nastave III. OŠ Varaždin te smo dobili poziv za održavanje prezentacija u osnovnim školama u Ljubešćici i Šemovcu.

U vrlo ugodnoj atmosferi uz druženje i razgovor s djecom, roditeljima i organizatorima te uz podjelu slikovnica i zajedničku fotografiju, završili smo ovu toplu i snježnu avanturu u Varaždinu. Dugo će nam u sjećanju ostati nasmiješena lica djece za koje sama predsjednica udruge kaže: „Mene su djeca strašno obogatila, a njihova ljubav je bezuvjetna i nepotrošna!“. U potpunosti se slažemo s njom. Zahvaljujemo kolegi Zdenku Kereši na pomoći u organizaciji ove nezaboravne prezentacije. Također, zahvaljujemo i domaćinima, Marini Kereša i Dijani Petek, na ovom novom iskustvu i zajedničkom veselju s djecom iz udruge „Uz tebe sam“.