13.10.2017
Hrvoje s mališanima u novoj školskoj godini

Zvono nove školske godine najavilo je još jednu godinu punu obveza, stjecanja znanja i nezaboravnih druženja u klupama, diljem Hrvatske. Hrvoje je s nestrpljenjem dočekao prvo ovogodišnje druženje s mališanima, koje je započelo u Osnovnoj školi Marina Držića u Zagrebu s učenicima trećih razreda. U ranim jutarnjim satima 12. listopada, Hrvoje se ušuljao u suncem okupane učionice škole i razveselio 62 učenika 3.a , 3. b  i 3. c razreda s učiteljicama Maritom Škanata, Gordanom Lavrenčak i Anteom Barišić Vitas. Susretljiva i ljubazna knjižničarka škole Anita Radišić, bila je „krivac“ ovog lijepog druženja, koja je sa smiješkom u kutu učionice pratila dvije prezentacije edukativnih slikovnica s temama poplava i zaštite voda.

Pri samom dolasku u učionicu znatiželjne oči mališana pratile su „rađanje“ kornjače Hrvoja na promotivnom „pingvinu“, a uzdah i veseli povik „Hrvoje!“, sve nam je rekao. Ovo maestralno pojavljivanje Hrvoja, garantiralo je zanimljivo druženje i otkrivanje avantura naše maskote. Zaista, puni školski sat prošao je u trenu uz prezentiranje i razgovor o poplavama, ciklusu vode u prirodi, nasipima, vrećama za pijesak, podvirima, onečišćenjima voda, vodočuvarima, sanaciji onečišćenja, štednji i smanjenju onečišćenja u domu, odgovornom ponašanju i stjecanju dobrih navika, pročišćavanju voda. Spoznaja da sve četiri edukativne slikovnice Hrvatskih voda mogu posuditi u knjižnici škole, zaiskrila je u oku učenika i izmamila iskrenu reakciju: „To!“.

Ipak, nemjerljivo je veselje na kraju prezentacija proizvela pojava Hrvoja na ruci Marije Vizner, koja je održala prezentacije i odgovarala s Hrvojem na postavljena pitanja. Mnogobrojna pitanja i rukice u zraku, potvrdili su nam da je ovo tema koja je interesantna mališanima, željnima znanja i potrebe prezentiranja svojih iskustava. Vrlo rado smo odgovarali i prokomentirali zajedno postavljena pitanja kao što su:  što je snijeg, od kuda voda na Zemlji, je li ljudi namjerno onečišćuju vode, kada je izgrađen UPOV Zagreb, što se događa kada se izlije nafta, kako smo došli do kornjače Hrvoja, koliko su stari nasipi, a prisjetili smo se i velike poplave u Zagrebu iz 1964. godine koju su roditelji prepričavali mališanima. Oživljeni lik Hrvoja u obliku zijevalice za ruku, osvojio je mališane, koji su se u jednom trenutku zapitali: „Koje je prezime Hrvoja?“. Naravno, svaka osoba zaslužuje i prezime, pa je u trenu razriješena i ova dilema – Hrvoje se preziva Vodić. Osmijeha i oduševljenja nije nedostajalo, što je nakon podjele slikovnica zabilježeno i na fotografijama, za uspomenu na ovo lijepo druženje. Mališani su se sjatili oko Hrvoja, svatko ga je htio dodirnuti i staviti na svoju rukicu.  Udahnuti mu život s onu stranu stvarnosti. Bio je to nezaboravan dan!

Zahvaljujemo knjižničarki Aniti Radišić na organizaciji prvog ovogodišnjeg druženja te pozivamo sve osnovne škole da nam se pridruže u edukaciji mališana kroz otvoreni natječaj „Najmlađi za vode Hrvatske 2017- 2018.“  s temom „Priroda za vodu“ i u svojim radovima predstave što sve znaju o vodama i kako ih očuvati.

Prezentacije u OŠ Marina Držića, ljubazne učiteljice i oduševljeni mališani nagovijestili su nam obećavajuću sezonu edukativnih prezentacija u školama i vrtićima diljem Hrvatske. U tome će nam pomoći naša maskota, Hrvoje, koji najavljuje svoj dolazak u Istru, Dalmaciju, Liku, Slavoniju i Zagorje, gdje ga nestrpljivo iščekuju mališani vrtića i osnovnih škola, s duge liste poslanih zahtjeva za našim prezentacijama. Vidimo se uskoro!