30.10.2019
Hrvoje obilježio mjesec knjige u GKČ „Ante Jagar“ u Novskoj

Povodom obilježavanja mjeseca knjige, Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ je 29. listopada ugostila predavače Hrvatskih voda, kornjaču Hrvoja i učenike trećih i četvrtih razreda OŠ Novska i Katoličke osnovne škole u Novskoj.

U jutarnjim satima, pomalo tmurnog jesenjeg dana, predavače Hrvatskih voda i Hrvoja dočekala je topla i šarena gradska knjižnica i čitaonica u Novskoj, odajući dojam kako narodna tradicija, plodovi prirode i povijest lokalnog kraja može ići „ruku pod ruku“ sa suvremenom arhitekturom, najmodernijom opremom i materijalima, spajajući različita vremenska razdoblja, ljude i prirodu. Police s knjigama između kojih su se „šepirili“ rukom izrađeni i ukrašeni kišobrani, gljive divovskih dimenzija i viseće staklenke punjene plodovima prirode, pokazivali su kako se u ovoj knjižnici marljivo radi s djecom i odraslima.

Učenici OŠ Novska i Katoličke osnovne škole u Novskoj s učiteljicama Blankom Maričić, Marom Šulekić i Ivanom Marušić smjestili su se u ugodne stolice i u tišini čekali početak prezentacije pod nazivom „Hrvojeve zgode – očuvanje vode!“, koju je najavila ravnateljica knjižnice Darija Jež. Nakon upoznavanja s Hrvojem, najugroženijom vrstom kornjače u Hrvatskoj, rasprostranjenosti vode na Zemlji i važnosti vode za čovjeka, mališani su vrlo pažljivo pratili avanturu Hrvoja i njegovih prijatelja te s predavačem popričali o onečišćenjima voda, izvorima onečišćenja, štetnosti plastike kao otpada u vodama i okolišu, utjecaju onečišćene vode na živa bića, štednji vode i pročišćavanju otpadnih voda. Zaključili smo kako grad Novska ima djelomično izgrađenu kanalizaciju i septičke jame, ali još uvijek nema uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, pa se otpadne vode ispuštaju u prirodu i vodotoke, koji su od velike važnosti za život riba, ptica, biljaka i sva ostala zaštićena prirodna bogatstva obližnjeg Parka prirode Lonjsko polje. Stoga je od osobite važnosti za zaštitu voda, ljudi i prirode, što prije izgraditi kanalizaciju u cijelosti kao i uređaj koji će pročistiti prikupljene otpadne vode grada i šire okolice, a što se planira provesti u sljedećih nekoliko godina uz financijsku pomoć Europske unije. Zadovoljni ovim porukama, učenici su se s velikim veseljem poigrali s lutkom Hrvoja, samostalno postavljajući pitanja i dajući odgovore, ponavljajući tako stečeno znanje, apelirajući i šaljući poruke o očuvanju voda. Ipak, najveće veselje je izazvao Hrvoje koji se pojavio na vratima knjižnice i prošetao između mališana, pozdravljajući ih „peticom“ i dijeleći slikovnice svima. S osmjesima na licima i slikovnicama u rukama, učenici su se s  učiteljicama i ravnateljicom knjižnice poslikali za uspomenu i veseli napustili knjižnicu, pozdravljajući Hrvoja koji se vratio u svoj neretvanski kraj, gdje je nastavio pripreme za nova druženja.