03.05.2022
Hrvoje na Welcome Spring Festivalu i u OŠ Tituša Brezovačkog

Dolazak proljeća u glavnom gradu obilježen je prezentacijama za zagrebačke mališane. Tako je u petak 29. travnja u okviru programa Welcome Spring Festivala - Festivala pozitivnih promjena! održana prezentacija slikovnica za djecu Dječjeg vrtića Vladimira Nazora, a 2. svibnja zabavna prezentacija za učenike trećih razreda OŠ Tituša Brezovačkog, u kojima je glavnu ulogu imala maskota Hrvatskih voda - kornjača Hrvoje.

Manifestacija Welcome Spring Festival odražava se četvrtu godinu u Zagrebu, a svojim raznovrsnim programom u kojem dominiraju zabavni sadržaji i edukativne radionice održivoga razvoja, privlači velik broj posjetitelja i pozornost mladih. Dosadašnja uspješna suradnja s organizatorom manifestacije, udrugom Priroda za sve, nastavila se i ove godine kroz zabavnu i edukativnu prezentaciju slikovnica Hrvatskih voda za dvadesetak mališana grupe Pčelica DV Vladimira Nazora, objekta Medo Brundo. Mališani najstarijih grupa s odgojiteljicama Lidijom Iveković i Milenom Miljenović te pedagogicom Mirelom Medved došetali su u jutarnjim satima iz Folnegovićevog naselja u prigodno uređen park u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice te se udobno smjestili na jastuke iščekujući prezentaciju slikovnica o vodi. Prvo pitanje o vodi savladali su odmah na početku, jer su mnogi žeđ utažili iz boca s vodom koje su ponijeli u svojim ruksacima. Nakon što je riješeno pitanje zašto i koliko vode treba piti dnevno, „bacili“ smo se na priču o onečišćenju Hrvojeve barice te odmah otvorili brojna pitanja o onečišćenju voda. Tko prlja vodu svaki dan, bilo je pitanje oko kojega su se „lomila koplja“ jer nije baš bilo lako prihvatiti činjenicu da to činimo svi mi svakoga dana, korištenjem čiste vode na slavini. Kada se voda onečisti potrebno je pozvati „majstore za vodu“, koji će riješiti problem, predložila je djevojčica. Umalo su za prljanje vode okrivljeni smetlari, no zaključili smo da su oni ipak zaduženi za čistoću grada, o čijem onečišćenju potoka su nam ispričali i poučnu priču. Razgovor na kraju prezentacije prekinuo je svojim dolaskom Hrvoje, koji se u druženju i veselju s mališanima pozdravio „peticom“ i poručio neka čuvaju vode. Nakon završetka prezentacije i igranja u parku, razigrana djeca su se zaputila prema vrtiću veselo poskakujući sa slikovnicama u rukama, komentirajući tko je zapravo bio „taj“ Hrvoje.

Učenici 3.b i 3.c  razreda OŠ Tituša Brezovačkog s učiteljima Goranom Hosu i Janjom Kolak bili su domaćini Hrvoju početkom tjedna, najavljujući mjesec svibanj i kraj školske godine koji se bliži. Gotovo pedesetak mališana smjestilo se u svoje stolice i vrlo aktivno pratilo prezentaciju, neprestano podignutim rukicama u zraku najavljujući kako imaju puno toga reći o vodama. I zaista, jedan školski sat „proletio“ je jako brzo kroz razgovor i pitanja te igru s lutkicom Hrvoja, koja im se posebno svidjela. Vidjelo se da imamo „posla“ s pametnim glavicama koje su zaključivale i komentirale brojne životne situacije u kojima je voda imala glavnu ulogu. Tako smo saznali što su to najugroženije vrste kojoj pripada i riječna kornjača, Hrvoje. Osim ovim vrstama, čista voda je važna i svim bićima na planetu, a na čiju kakvoću može utjecati čovjek, brzo smo se u to uvjerili. Jedna djevojčica je davno već promišljala kamo odlazi prljava voda nakon pranja ruku te je zaključila da u tim cijevima koje zovemo kanalizacija mora postojati nešto što pročišćava vodu prije nego ode do rijeke i vrati se opet na slavinu. Osim cijevi, kanalizacija može izgledati i kao tunel, konstatirao je jedan dječak. Naravno, odmah su se i ostali sjetili kako su u filmovima vidjeli kako tim tunelima mogu hodati i ljudi, a mogu se vidjeti i štakori, pa čak i krokodili. Više o otpadnim vodama moći će saznati iz slikovnice u kojoj Hrvoje s prijateljicom Nerom završava u kanalizaciji, susreće štakore i saznaju kako se voda pročišćava na uređaju, a koju, uz sve ostale slikovnice, knjižnici škole poklanjaju Hrvatske vode. Saznali su učenici i gdje se nalazi veliki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, kojega bi bilo dobro posjetiti i uvjeriti se gdje završavaju otpadne vode cijeloga grada. Štednja vode u kućanstvu važna je tema učenika, od kojih neki uporno opominju ukućane kako se kupanjem u kadi troši puno više vode nego tuširanjem. Naljepnice iz slikovnice, koju je svako dijete dobilo na poklon, pomoći će im u tome zadatku jer moći će ih postaviti uz slavine i tako upozoriti na štednju vode prilikom svake njezine upotrebe. Uz primjere kiselih kiša i uništenih šuma u Švedskoj, o kojima je pričala teta kada je došla s putovanja, završili smo prezentaciju s porukama kako treba čuvati i štedjeti vodu, koja je čovjeku dostupna kao slatka voda i koje na našem planetu ima manje od 1 %. Predavače Hrvatskih voda i Hrvoja ispratili su zadovoljni učitelji i učenici, koji su sa zanimanjem prelistavali slikovnice dok je jedan dječaka na kraju zaključio: „Ovo je bilo baš predobro predavanje!“.