24.04.2018
H2O SUMMIT i Odvodnja Rovinj – Rovigno d.o.o. ugostili Hrvoja u Rovinju

Prvo druženje započeli smo u OŠ Remete gdje su nas dočekale učiteljice Sanja Varga, Mara Kolar, Željkica Mamić i  Branka Šulc koja je ujedno i organizirala naš dolazak te spremno obukla kostim Hrvoja kako bi razveselila učenike. Hrvoje je zainteresirane učenike proveo kroz temu zaštite voda i otpadne vode. Znatiželjni učenici 3.a, 3.b, 3.c i 3.d pažljivo su pratili prezentaciju, te postavljali pitanja. No, svakako najzanimljivije je bilo ono: „Tko onečišćuje vode?“ te spoznaja da i oni sami svakoga dana u domu i školi onečišćuju vode. Učenici su bili oduševljeni Hrvojem koji je, na iznenađenje učenika pred kraj prezentacije, došao osobno pozdraviti učenike. Oduševljenju nije bilo kraja! Uz podjelu slikovnica, vesela lica i fotografiranje završeno je druženje s učenicima OŠ Remete. Prije odlaska iz učionice nekoliko djevojčica je svoje iskreno zadovoljstvo i sreću, pokazalo velikim zagrljajem dotrčavši do autorice tekstova Marije Vizner, pokazujući tako koliko im je značila prezentacija.

U okrilju H2O SUMMIT-a u Rovinju, održane su 19. travnja prezentacije za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda OŠ Jurja Dobrile i OŠ Vladimira Nazora. Voditeljica Sektora za zaštitu voda Hrvatskih voda, Mara Pavelić, pozdravila je mališane i javnost putem lokalne radio postaje te najavila međunarodno događanje u Rovinju i prezentacije slikovnica Hrvatskih voda. U OŠ Jurja Dobrile dočekale su nas učiteljice Tihana Kovačević, Nataša Majić, Tena Oršić i Irma Radovčić, dok su u OŠ Vladimira Nazora bile učiteljice Dolores Jašarević, Sanja Dunisić, Ana Rajko Nimčević i Suzana Culi. Kroz avanture Hrvoja učenici su naučili zašto moramo čuvati vode i kako zbrinuti otpadne vode. Osnovna pitanja vezana za izgrađenost kanalizacije i uređaja za pročišćavanje voda na području grada Rovinja, predstavila je Sanja Bokun iz  Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o. Zanimljivo je bilo saznati ima li njihov dio grada sustav odvodnje i gdje se nalazi UPOV. I ovu prezentaciju završili smo sretni i zadovoljni, a učenici su dobili priliku da na zanimljiv način nauče nešto novo, što će im zasigurno ostati u glavicama.

Zadnji dan male morske turneje, posjetili smo OŠ Milan Brozović iz Kastva gdje smo se na poziv učiteljice Ive Orlić družili s učenicima drugih i trećih razreda. Predivno uređena škola i prostor knjižnice ugostili su Hrvoja, kojeg su mališani pratili vrlo pažljivo udobno se smjestivši na podu , prateći prezentaciju. Učiteljice  Ingrid Traub, Danijela Brđanin, Nina Bjelić, Daliborka Rotar, Sanja Kinkela, Alison Ružić Perinić, Biljana Rubeša, Doris Grgaš – Oštro, pedagogica Hedi Blašković, pripravnica pedagogice Antonija Galina i knjižničarka Ines Mladenić – Grubeški zajedno s učenicima uživali su avanturama Hrvoja posebno se razveselivši lutkici Hrvoja i igri pitanja i odgovora. Iznenadili smo se disciplinom i znanjem učenika, kao i ponuđenim rješenjima zbrinjavanja otpadnih voda..Ljubazna knjižničarka nam je pokazala ostala prostore škole u kojoj je na svakom koraku vidljiva velika ljubav djelatnika i djece prema hrvatskoj tradiciji i očuvanju okoliša. Uz fotografiranje i podjelu slikovnica, završili smo našu malu morsku avanturu, odlazeći kući s lijepim sjećanjima i zadovoljni s edukacijom i druženjima s mališanima.

Zahvaljujemo voditeljici Sektora zaštite voda Hrvatskih voda, Mari Pavelić te djelatnicima Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o. na pomoći u organizaciji i provedbi prezentacija u Rovinju, kao i učiteljicama Branki Šulc iz OŠ Remete i Ivi Orlić iz OŠ Milan Brozović iz Kastva na iskazanom interesu i pomoći u organizaciji. Ove prezentacije bile su najava novih druženja u školama i vrtićima diljem Hrvatske, koji su nam u velikom broju iskazali interes i zamolili nas da ih posjetimo i razveselimo djecu. Tko bi odolio ovom pozivu?