12.02.2018
FIRST LEGO League – Živa voda

U subotu, 3.2.2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je održano državno natjecanje FIRST LEGO League s temom „Živa voda“ u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Kako je tema ovogodišnjeg natjecanja bila vezana uz vode (vodoospkrbu, odvodnju, zaštitu voda, održivo upravljanje i sl.) organizatori su uključili u projekt i Hrvatske vode te je jedan od ocjenjivača dječjih projekata bio i predstavnik Hrvatskih voda. Također, sve nagrađene ekipe su osvojile poklon pakete Hrvatskih voda, a svi sudionici su uz medalje i FER-ove loptice za uspomenu dobili i slikovnicu „Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne – čista voda!“, u izdanju Hrvatskih voda. Pobjednička ekipa je osvojila i novi hrvatski šestonožni robot STEMI.

Na završnom turniru sudjelovalo je 14 ekipa. Svaka ekipa se sastojala od 3-10 članova starosti od 9 do 16 godina te dva voditelja. Na turniru su djeca morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti. Demonstrirali su svoje istraživačko-inovativne radove te radili na dizajnu i programiranju LEGO Mindstorms robota koji će mijenjati cijevi u vodovodu, pomoći u pročišćavanju vode, zaliti cvijeće i slično. I sve to timskim radom, pomažući čak i protivničkoj ekipi. Istraživačko-inovativni radovi obuhvaćali su zanimljive ideje i rješenja vezana uz detektiranje puknuća vodovodnih cijevi, otkrivanje olovnih spojeva u vodi, recikliranje otpadne vode iz kade za ispiranje taoaleta, senzorsko praćenje potrošnje vode i energetska ušteda pri zagrijavanju vode, desalinizaciju, korištenje zapuštenih bunara za navodnjavanje uz senzore vlažnosti tla, mnogobrojne priručne filtere i ispitivanja voda.

Nagrađeni su sljedeći timovi:

-          3geared, Udruge Gradionica, Zagreb - nagrada za najuspješniju izvedbu robotske igre (3 vožnje);

-          Veliki, Informatički klub VEL_IK / OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica - nagrada za dizajn robota;

-          KRIK, Robotičko-informatički klub Križ  - nagrada za najbolji projekt (korištenje starih napuštenih bunara);

-          Informatički klub «NET» iz Ivanić-Grada - nagrada za temeljne vrijednosti (timski duh i suradnja);

Tri najbolje ekipe u ukupnom poretku svih kategorija, osvojile su velike Lego pehare i pravo sudjelovanja na regionalnom turniru Adria regije u Sloveniji 10.3.2018., ovim redoslijedom  mjesta:

1. Brickvengers, FER, Zagreb;

2. I are robot, OŠ Ivana Cankara, Zagreb;

3. 3geared, Udruga Gradionica Zagreb.

Ovo međunarodno natjecanje provodi se u 88 zemalja svijeta, a naše najuspješnije ekipe tako imaju mogućnost sudjelovanja na Europskom i svjetskom turniru u Mađarskoj i SAD-u.