17.10.2019
Đurđevački mališani u druženju s Hrvojem

Posjet pitomoj Podravini i Đurđevcu s legendarnim Picokima, započeo je Hrvoje u jutarnjim satima 15. listopada i razveselio mališane najstarijih skupina „Sovice“ i „Zvončići“ Dječjeg vrtića „Maslačak“.

Tople sunčane zrake probudile su Đurđevac, poznat naširoko po legendi o Picokima i junačkoj obrani Staroga grada od Osmanlija u 16. stoljeću, dok su nestrpljivi i spremni mališani najstarijih skupina DV „Maslačak“ očekivali dolazak Hrvoja i predstavnike Hrvatskih voda. U velikoj dvorani u holu vrtića dočekala nas je ravnateljica Marija Čupen Tomica i s velikim osmjehom na licu najavila dolazak mališana. Male „sovice“ i „zvončići“ posjedali su i legli na strunjače, pa sa svojim odgojiteljicama Anamari Pašica, Ivom Šandor, Helenom Holjevac, Anom Perković, Dajanom Cik i Žaklinom Moslavac veselo pozdravili Hrvoja. Vrlo pažljivo su pratili Hrvojeve avanture u barici te iščekivali rješenje onečišćenja koje se pojavilo u vodi. Sretan kraj priče razveselio ih je jako, pa su i sami vrlo brzo ispričali svima svoje priče i savjete kako treba čuvati vode, gdje treba bacati otpad i zašto ribice mogu nastradati od onečišćenja. Iako je malo teško bilo priznati da i sami svaki dan „zmazaju“ vode, na kraju su prihvatili ovu odgovornost i savjete kako mogu svaki dan manje onečistiti vode kada troše sapune, deterdžente i šampone te kako mogu štedjeti vodu. O plastici, plastičnim vrećicama i jednokratnim plastičnim čašama i priboru koji se koriste često, porazgovarali smo i zaključili kako bi bilo bolje zamijeniti ih drugim materijalom ili predmetima koje možemo više puta koristiti, poput platnenih torbi i staklenih čaša. Raširenih i pomalo tužnih očiju promatrali su slike plastike koja pluta morima, nesretnih kornjača zapletenih u mreže i s plastičnim vrećicama u ustima te vrlo odlučno poručili kako treba plastični otpad posebno skupljati i reciklirati. Saznali smo kako u vrtiću već na tome rade, skupljaju plastične čepove i koriste plastične čaše koje svaki dan peru i ponovno koriste. Za ekološku svijest mališana svakodnevno se brinu djelatnici vrtića, koji je uključen u međunarodni program Eko-škola, marljivo radeći na projektima usmjerenima na otpad, vode, zdravu prehranu i okoliš. Poruke koju su mališani poslali svima na kraju druženja, ponosno stavljajući lutkicu Hrvoja na ručice, pokazale su nam da je edukacija od najmanjih nogu osobito važna jer stjecanje navika i odgovornog odnosa prema okolini u kojoj žive, može biti garancija kako ćemo uspješno očuvati prirodna bogatstva koja su nam povjerena. Fotografije s Hrvojem i slikovnicama koje nisu ispuštali iz ruku, podsjećat će nas na ove poruke i druženje s veselim đurđevačkim mališanima, malim „pernatim junacima“ Podravine.

Zahvaljujemo domaćinima, ravnateljici i odgajateljicama, na ugodnom druženju te se veselimo ponovnom dolasku i druženju s nekim „novim klincima“ u Đurđevcu, u koji smo ponovno pozvani s riječima ravnateljice: „Bilo bi lijepo da su ovakve prezentacije češće i da se uključe i djeca u dobi od 5 godina!“. Do tada, druženje nastavljamo u Istri gdje nas očekuju mališani Pazina i Rovinja.