19.04.2019
Dramalj i Rab ugostili Hrvoja

Kvarnersko primorje bilo je odredište proljetnog putovanja i druženja Hrvoja s mališanima OŠ Vladimira Nazora, PŠ Dramalj i rapskih mališana OŠ Ivana Rabljanina i DV Pahuljica.

Uz pomalo nestrpljivo iščekivanje proljetnih praznika i završne brige uz provjere znanja, dolazak Hrvoja 11. travnja razveselio je učenike OŠ Vladimira Nazora, Područne škole Dramalj. Veseli mališani od prvog do četvrtog razreda s učiteljicama Marijanom Bezić, Nives Džakić i Dilajlom Pavletić posjedali su na svoja mjesta očekujući predstavljanje edukativnih slikovnica Hrvatskih voda i susret s Hrvojem. Na panou učionice već su bili postavljeni posteri slikovnica najavljujući temu prezentacije, no zanimljivo predavanje i razgovor o temama onečišćenja voda, kornjačama i očuvanju voda, pokazalo se poticajno i izuzetno zainteresiralo učenike. Mnogi primjeri onečišćenja mora i neodgovornih ljudi, potvrdili su činjenicu kako naši mali stanovnici uočavaju nepoželjno ponašanje pojedinaca u okolini i nastoje ukazati na to. Priče najmlađih učenika i njihovo znanje o važnosti vode i njezinog značaja za čovjeka i ostala živa bića na Planetu, kao i primjeri čišćenja okoliša i voda od odbačenog otpada, potvrđuju kako će naše vode ovakvim odgovornim ponašanjem ostati čiste. Kamo odlazi otpadna voda i koliko vode dnevno troši čovjek, pitanja su oko kojih smo živo razgovarali te na kraju zaključili kako je važno otpadnu vodu sakupiti i pročistiti prije ispuštanja u more te vrlo štedljivo trošiti vodu iz „špine“ i smanjiti njezino onečišćenje pri trošenju deterdženata, sapuna i ostalih sredstava za čišćenje. Znanje smo provjerili igrajući se s maskotom Hrvoja, koju je svatko s velikim veseljem stavljao na ruku, pokazujući što je naučio o vodama. Poklonjene slikovnice s posterom i naljepnicama, na kraju našeg druženja zabilježili smo i veselim fotografijama i oprostili se s domaćinima uz njihovu poruku kako bi češće trebali imati ovakva predavanja.

U suradnji s Komunalnim poduzećem Vrelo d.o.o. iz Raba, organizirana su 12. travnja druženja s mališanima OŠ Ivana Rabljanina i Dječjeg vrtića Pahuljica. Kišni tmurni dan „popravio“ je Hrvoje svojim dolaskom u prostore škole i vrtića donoseći veselje mališanima najstarijih skupina i učenika prvih razreda koji su vrlo pažljivo slušali priče o avanturama Hrvoja i njegovih prijatelja. Ručice su neprestano bile u zraku, jer priča o kornjačama, otpadu koji završi u moru i „šporkoj“ vodi nije nedostajalo. Onečišćenje voda pripisivali su „zločestim“ ljudima, no ipak smo na kraju zaključili kako svatko od nas prlja vodu kada pere ruke, odjeću ili posuđe, pa nismo zbog toga „zločesti“. Naučili smo kako je važno otpadnu vodu pročistiti prije nego ju ispustimo u more kako bi naše životinje i biljke mogle u njemu živjeti, a mi se bezbrižno kupati. Danijela Kuparić iz komunalnog poduzeća Vrelo d.o.o. pojasnila im je gdje se na otoku Rabu nalaze uređaji za pročišćavanje otpadnih voda te ih pozvala da se priključe akciji Zelena čistka, očiste svoja dvorišta i obližnje plaže i tako već sutra sudjeluju u očuvanju voda. Uz to zabrinuto smo zaključili kako je plastika vrlo štetan otpad u moru i prirodi, pa će poruku o tome prenijeti i roditeljima i pobrinuti se da umjesto plastičnih vrećica koriste platnene vrećice. Igra s lutkom Hrvoja  razveselila je svakog mališana, pa su pohrlili s pitanjima i porukama o vodama, tražeći odgovor na pitanje zabrinutog učenika: „Zašto su hrvatske vode tako prljave?“, apelirajući na sve one koji neodgovorno bacaju otpad u prirodu. Kvarnersku avanturu završili smo podjelom edukativnih slikovnica mališanima koji su veselo zaključili kako ih mogu zadržati „zauvijek“ i tako saznati više o vodama iz Hrvojevih priča, lijepiti naljepnice i objesiti poster u svoje sobe, prisjećajući se tako našeg susreta i važnosti očuvanja voda.

Zahvaljujemo svim domaćinima na lijepim poučnim druženjima te djelatnicama Lidiji Pajan iz VGO Rijeka i Danijeli Kuparić iz Vrelo d.o.o., Rab koje su nam pomogle u organizaciji prezentacija te priuštile veselje mališanima predivnog Kvarnera.