11.12.2017
„Dragi Hrvoje, idi po svim školama u Hrvatskoj i uči djecu o vodama!“

Uoči dolaska Sv. Nikole i očekivanja prigodnih poklona, 4. i 5. prosinca održane su edukativne prezentacije slikovnica Hrvatskih voda, donoseći učenicima istarskih osnovnih škola u Medulinu, Ližnjanu i Puli još neočekivanih poklona – slikovnice s avanturama Hrvoja. Zahvaljujući direktoru komunalnog poduzeća Albanež d.o.o. iz Medulina, Edi Krajcaru koji nam je organizirao istarsku promotivnu turneju, preko dvjestotinjak učenika nižih razreda upoznalo se s Hrvojem koji im je odmah prirastao srcu i naučio ih što znači očuvanje kakvoće mora pročišćavanjem otpadnih voda u osjetljivim područjima, kao što su plitki i zatvoreni sustavi medulinskog i pulskog akvatorija.

Krajnji jug Istre, okupan prosinačkim suncem, dočekao je s veseljem i velikim očekivanjem Hrvoja, koji je druženje s mališanima započeo 04. prosinca u OŠ dr. Mate Demarina u Medulinu. Veliki prostor u blagovaonici škole bio je spreman za veću grupu djece, od sedamdesetak učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda s ravnateljicom Dragicom Dorić i učiteljicama Irenom Juran, Brankom Puškadija, Vesnom Privrat. Učenici su se odmah smjestili na svoja mjesta i čekali početak prezentacije, zapitkujući jedno drugog: „Tko je Hrvoje?“. Zavladala je tišina, a djeca su pažljivo slušala ravnateljicu koja je pozdravila goste iz Hrvatskih voda i najavila zanimljive slikovnice. Unatoč rasponu godina, prezentaciju su s jednakim zanimanjem pratili i oni mlađi i oni stariji. Ručice su bile cijelo vrijeme u zraku, a pametne glavice iznenadile su nas svojim znanjem i razmišljanjem, posebno razumijevanjem onečišćenja mora i štetnosti za živi svijet. Dolazak posebnog gosta prezentacije, direktora komunalnog poduzeća Albanež d.o.o., Ede Krajcara izazvalo je zanimanje mališana koji su se jako razveselili i pljeskom pozdravili njegov poziv za posjetom UPOV-u u proljeće, kako bi se i sami uvjerili kamo otpadne vode odlaze i kako se pročišćavaju. Nakon veselog druženja s maskotom Hrvoja, pitanjima i odgovorima te podjelom slikovnica, predstavnike Hrvatskih voda ispratili su velikim pljeskom i zajedničkom fotografijom.

Druga prezentacija održana je u područnoj školi u Ližnjanu za pedesetak učenika prvog do četvrtog razreda s učiteljicama Suzanom Vidović i Ljiljanom Stanić. Svečani dan za ovu školu započeo je u jutarnjim satima otvorenjem školske kuhinje i nastavio druženjem s Hrvojem, koji je učenike razveselio i poklonima – slikovnicama. Učenici su vrlo pažljivo pratili Hrvoja od njegove barice i onečišćenja vode do saniranja onečišćenja, štednje i čuvanja vode u vlastitom domaćinstvu. Svoje znanje i razumijevanje problema očuvanja voda pokazali su odgovorima na mnoga pitanja, a igra s maskotom Hrvoja potaknula ih je da svoje znanje pokažu svima. Riječi jedne učenice posebno su nas se dojmile: „Dragi Hrvoje! Hvala ti na slikovnicama! Želim da ideš i u sve druge škole u Hrvatskoj i učiš djecu o vodama!“. Predivna i nesebična poruka ove djevojčice pokazala nam je koliko je djeci ova tema važna i kako su ozbiljno shvatili poruke Hrvoja. Za uspomenu na druženje dobili smo slikovnicu pod nazivom „Vera nevera“ koju su izradili učenici trećeg razreda za svoj voljeni Ližnjan na čakavici i štokavici, u potpunosti ju opremivši likovnim radovima i tekstom. Uz poruku ravnateljice o posjeti UPOV-u u proljeće i zajedničku fotografiju, završili smo naše druženje s predivnom djecom Medulina i Ližnjana, njihovim učiteljicama i ravnateljicom Dragicom Dorić, kojoj se zahvaljujemo na toplom domaćinstvu.

Dana 05. studenog druženje smo nastavili u OŠ „Vidikovac“ u Puli gdje su nas dočekali učenici  trećih razreda podijeljeni u dvije grupe s učiteljicama Larisom Hrelja Drandić, Aidom Dražić, Bojanom Manzin i Jasminkom Turčinov. Devedesetak mališana pozorno su pratili prezentaciju te čestim pitanjima i komentarima davali primjere iz vlastitog života. Bilo je mnogo pitanja o onečišćenjima mora od brodova, kornjačama i štednji vode, no Hrvoje je na kraju stekao mnoge prijatelje koji su ga htjeli dodirnuti i pozdraviti. Uz podjelu slikovnica i zajedničku fotografiju završena je istarska mala turneja koja će nam ostati u lijepom sjećanju i nezaboravnim porukama mališana.

Zahvaljujemo ravnateljima škola Dragici Dorić i Predragu Dukiću, a posebna zahvala direktoru komunalnog poduzeća Edi Krajcaru koji je s velikim entuzijazmom zaključio da je i sam tek sada vidio koliko je edukacija mališana važna i s koliko ozbiljnosti i znanja oni prilaze ovim temama te izrazio želju za daljnjom suradnjom i angažmanom u edukaciji.