02.03.2018
„Burna“ morska avantura u Primorju

Obalom od Selca preko Crikvenice i Senja pa prema otoku Rabu, započela je Hrvojeva avantura Primorjem. Od ranog jutra na putu su nas dočekali snijeg, vjetar i poledica. No nismo odustajali, jer su nas čekali nestrpljivi mališani našeg predivnog Primorja. Pokušaj sunca da se probije kroz oblake i bura koja je hladila naša lica, odavali su početak zanimljive turneje duž jadranske obale.

Prva škola koju smo posjetili 20. veljače, bila je OŠ Zvonimira Cara, Područna škola u Selcu. U veselo ukrašenim prostorima škole dočekalo nas je 38 učenika od prvog do četvrtog razreda zajedno sa učiteljicama Jasnom Antić, Anamarijom Grbčić Pahlić, Lukrecijom Stilin i Anom Pavlović.

Odmah nakon prezentacije u Selcu, žurno smo se uputili u Crikvenicu, gdje nas je u matičnoj OŠ Zvonka Cara dočekala pedagogica Julijana Plenča s učiteljicama Ernom Prpić i Mirjanom Špikom.  Učenici 3. i 4. razreda, njih 44, sa zanimanjem su iščekivali početak prezentacije.  U razredu je nastao muk kad je krenula priča o Hrvojevim avanturama o zaštiti voda i otpadnim vodama.

Sljedeći dan započeli smo rano ujutro automobilskom avanturom od Crikvenice prema Senju, probijajući se kroz vjetrovitu krivudavu jadransku magistralu. Uz zvižduke bure, započele su i dvije naše prezentacije u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju. U prvoj grupi dočekalo nas je 32 učenika trećih razreda s učiteljicama Brankom Zrinski i Slavicom Tomljanović te u drugoj 39 učenika četvrtih razreda s učiteljicama Ivanom Tomljanović i Natašom Dragičević.

Već u popodnevnim satima nakon senjskih prezentacija, nastavili smo put Raba u nadi da nas bura neće spriječiti u prelasku na otok Rab, iako je sve ukazivalo da bi se ceste mogle zatvoriti, a trajekt prestati voziti. Ipak, uspješno smo trajektom, u sigurnim rukama kapetana i kroz pobijeljelo more, stigli doći do otoka Raba te sutradan u ranim jutarnjim satima započeli s četiri prezentacije, za matičnu i područne škole otoka Raba.  Tehnički odlično opremljena dvorana u OŠ Ivan Rabljanin bila je sigurna od vanjskih vremenskih neprilika i omogućila svima nama mirno i opušteno „putovanje“ u Hrvojev svijet. Prvu prezentaciju održali smo za 30 učenika trećeg i četvrtog razreda jutarnje smjene uz pedagogicu Francisku Plješa i učiteljice Renatu Žentil, Renatu Mahić te Ines Dumić Halović. Sljedeća skupina učenika 3. i 4. razreda, njih 59, bila je iz tri područne škole Supetarska Draga, Lopar, Kampor s učiteljicama Nadom Pičuljan, Tatjanom Pičuljan, Sabinom Vidas, Petrom Ribarić i Anamarijom Vidić. Treću prezentaciju održali smo za 37 učenika 3. i 4. razreda područne škole Banjol, Barbat i Mundanije s učiteljicama Adrianom Kaštelan, Ervinom Krišković Pahljina i Suzanom Brozović. Četvrta i završna rapska prezentacija održana je za 34 učenika 3. i 4. razreda popodnevne smjene s učiteljicama Herminom Kristinić i Josipom Žigo – Klen. Zahvaljujući entuzijazmu djelatnika komunalnog poduzeća Vrelo d.o.o., posebno voditeljici odjela kvalitete voda i sanitarnog nadzora Danijeli Kuparić, dipl. sanit. ing., svi učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola s Raba mogli su se upoznati s Hrvojem. Vrelo d.o.o. je financiralo prijevoz učenika iz područnih škola i tako omogućilo svim mališanima ova poučna predavanja. S velikim oduševljenjem sadržajem i načinom predavanja, Danijela Kuparić je prisustvovala svim prezentacijama i rado djeci pojasnila gdje se na otoku nalaze uređaji za pročišćavanje otpadnih voda i pozvala ih da s učiteljicama dođu vidjeti kako sustav odvodnje funkcionira i gdje se nalaze ispusti u more. 

Tijekom svih primorskih prezentacija djeca su s velikim veseljem i zanimanjem pratila priče o zaštiti vode i otpadnim vodama, a njihovo zanimanje za posjetom uređajima i ispustima pokazali su nam da ih posebno zanima kamo odlazi otpadna voda iz njihovih domova i škole. Djeca su iskreno govorila o onečišćenjima mora i neodgovornim ljudima koji onečišćuju vodu u kojoj se kupaju. Pitanja o otpadnom mulju i njegovom zbrinjavanju, iznenadilo je i nas, jer su očito djeca vrlo pažljivo pratila predavanje te uočila otpad - mulj koji nastaje pročišćavanjem otpadnih voda o čijem zbrinjavanju treba i adekvatno brinuti. Koliko su djeca ozbiljno prihvatila predavanje i pažljivo slušala predavača, govore i odgovori na pitanja vezana uz proces pročišćavanja voda i ulogu mikroorganizama u tome, kao i poruke o štetnosti bacanja vlažnih maramica i krupnog otpada u kanalizaciju te zašto je važno otpadne vode zbrinuti i pročistiti i zašto je bolji dulji ispust u more. Na kraju svih prezentacija oduševljenje je izazivala lutka Hrvoja i poklonjene slikovnice. Pljesak i oduševljena lica ostat će nam u sjećanju na ovu „burnu“ avanturu Primorjem, kao i riječi pedagogica i učiteljica: „Sve je bilo super! Odličan način edukacije! Ovakve prezentacije bi trebalo češće održavati i za drugu djecu i uzraste!“. Uz ove lijepe poruke, koje su nam odzvanjale u ušima uz zvuk bure, završili smo ovu morsku avanturu i zaputili se preko snježnog Vratnika kući.

Zahvaljujemo svima na toplom domaćinstvu i organizaciji prezentacija, a posebno pedagogici Julijani Plenča iz Selca, ravnateljici Rosanda Bilović iz Senja, pedagogici Franciski Plješa s Raba, te direktoru Ivanu Lušiću i Danijeli Kuparić iz Vrelo d.o.o. na čiji poziv smo se i uputili na Rab i koji su omogućili svoj djeci prisustvovanje prezentacijama. Sigurni smo da ovo nije zadnji susret Hrvoja i mališana ovih škola, jer dobili smo pozive na nova druženja s nekom novom djecom, koja nestrpljivo iščekuju njegove poučne prezentacije i dolazak.