11.10.2019
110 godina javne vodoopskrbe u Vinkovcima

U Vinkovcima je 10. listopada 2019. obilježeno 110 godina javne vodoopskrbe, odnosno otkako je izgrađen vodotoranj u dvorištu današnjeg Vatrogasnog doma od kojeg je kasnije krenula izgradnja cjevovoda  prvo u najužem središtu grada, a zatim i po cijelom gradu.

Povodom ove značajne obljetnice u kongresnoj dvorani hotela “Slavonija” u Vinkovcima održana je prigodna svečanost na kojoj je istaknuto da se upravo Vinkovci nalaze medu onima koji više od stoljeća sustavom javne vodoopskrbe osiguravaju pitku vodu svojim građanima. Sustav vodoopskrbe u Vinkovcima prošao je dug put od prvih vodovoda u rimsko doba sve do današnjeg sustava u koji su uložena značajna sredstva, ali i znanje i rad struke koja je dokazala kako zna rukovoditi i upravljati ovim velikim sustavom u korist građana.

Naglašena je i dugogodišnja uspješna suradnja s Hrvatskim vodama o čemu svjedoči i veliki broj projekata koji su proteklih godina ostvareni. Trenutna suradnja je na desetak projekta vezanih za zaštitu i korištenje voda ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, te drugi značajni projekti sufinancirani iz EU sredstava.

Nazočnima su se prigodnim govorima obratili Ivan Rimac, predsjednik Uprave Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Skupštine Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Josip Dabro, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana i Davorin Piha, voditelj Vodnogospodarstvenog odjela za srednju i donju Savu.

U sklopu svečanosti održana je i prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda za oko stotinjak djece iz Dječjeg vrtića Vinkovci, PO „Stribor“ i PO „Vladimir Nazor“ te osnovnih škola „Ivana Mažuranića“, „Bartola Kašića“ i „Josipa Kozarca“ iz Vinkovaca. Prezentaciji su bile nazočne odgajiteljice Marijana Jurić, Peras Silvija, iz PO „Stribor“, i Anamarija Uglik iz PO „Vladimir Nazor“, zajedno s ravnateljicom Suzanom Zidar i pedagogicom Monikom Dragun iz DV „Vinkovci“ te učiteljice Ivana Vučić, Ankica Starčević, Mateja Pandža, Vesna Grgurić i učitelj Marinko Vlahović iz OŠ „Ivana Mažuranića“. Vrlo zainteresirana dječica aktivno su sudjelovala u prezentaciji te pažljivo slušala i upijala svaku poruku. Koliko čaša vode dnevno treba popiti, kako je potrebno štedjeti vodu, što je kanalizacija i kako moramo štititi vodu ne bacajući otpad u prirodu. Sveopće oduševljenje izazvao je dolazak maskote Hrvoja u dvoranu s kojim su se dječica nakon prezentacije mogla družiti. Osnovna škola „Bartola Kašića predstavila je aktivnosti u okviru Erasmus+ projekta „Water-in other ways“. Učenici OŠ „Ivana Mažuranića“ postavili su izložbu likovnih radova učenika 3. razreda nastalih nakon posjeta Distribucijskom centru „Kanovci“, a učenici OŠ „Josipa Kozarca“ izveli su glazbeni program pod vodstvom prof. Zdenke Ivanković.