Rezultati natječaja „Najmlađi za vode Hrvatske 2021. – 2022.“

U okviru ovogodišnjeg natječaja Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2021. – 2022.“ posvećenog Svjetskom danu voda 2022. i temi „Podzemne vode: učinimo nevidljivo vidljivim“, kojeg su Hrvatske vode provodile tijekom posljednjih mjeseci i koji je zaključen 18. veljače 2022. godine, obavještavamo Vas da je Povjerenstvo nakon pregleda svih dospjelih radova donijelo odluku o dobitnicima nagrada u pojedinim kategorijama.

Više od 270 učeničkih radova iz cijele Hrvatske pristiglo je u zadanom roku u okviru informativno-edukativnog natječaja koji se provodio od Dana Hrvatskih voda, obilježavajući tako 145 godina organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj. Ovim natječajem željelo se na nacionalnoj razini osvijestiti učenike svih dobnih skupina o važnosti zaštite okoliša i prirode, upravljanja vodama te očuvanja voda i mora, uz poseban naglasak na zaštitu podzemnih voda, smanjenje onečišćenja voda i okoliša te smanjenje posljedica i prilagodbe na klimatske promjene. Ujedno, to je bila prilika da se mlade naraštaje educira o ulozi Hrvatskih voda kao Posredničkog tijela razine 2, kao i o politici Europske unije koja se provodi u okviru zaštite okoliša.

U sklopu natječaja, pristiglo je ukupno 273 rada, od čega:

 • 136 radova uzrasta od 1. do 4. razreda OŠ od čega:
  • likovnih radova - 89
  • literarnih radova - 33
  • video radova - 14
 • 100 radova uzrasta od 5. do 8. razred OŠ od čega:
  • likovnih radova - 56
  • literarnih radova - 30
  • video radova - 14
 • 37 radova uzrasta od 1. do 4. razred SŠ od čega:
  • likovnih radova - 21
  • literarnih radova - 10
  • video radova – 6.

 

Iz mnoštva dostavljenih projekata i radova koji su bili kvalitetno pripremljeni i provedeni, Povjerenstvo za pregled, usporedbu i odabir radova je 11.ožujka 2022. izabralo one ponajbolje, uzimajući u obzir zastupljenost zadane teme, jedinstvenost projekta, inovativnost, glavnu poruku i cilj projekta, uspješnost edukacije i podizanja svijesti o očuvanju voda/podzemnih voda, uključenost učenika u projekt i druge elemente važne za ukupni edukativni dojam projekta. Hrvatske vode dodijelile su ukupno 9 nagrada za najbolje radove prema sljedećim radovima:

I) učenici 1. – 4. razreda osnovnih škola:

 

II) učenici 5. – 8. razreda osnovnih škola:

 

III) učenici 1. – 3./4. završnih razreda srednjih škola:

 

Uz moto: „Važno je sudjelovati, ne pobijediti!“, nadamo se da su učenici i mentori uživali u provedbi svojih projekata, stekli i proširili svoja znanja o podzemnim vodama, tom nevidljivom blagu koje ima vidljiv utjecaj na naš svakodnevni život i postaju sve važnije porastom broja stanovnika, onečišćenja i posljedicama klimatskih promjena. Vjerujemo kako će i nagrađeni radovi biti dodatni poticaj učenicima i mentorima, izvor ideja i rješenja kojima će vlastitim angažmanom doprinijeti zaštiti i održivom korištenju voda i prirodnih resursa.

Hrvatske vode će autorima najboljih uradaka svih kategorija dodijeliti prigodne nagrade edukativnog sadržaja, a svečana podjela nagrada i termin održavanja događanja, objavit će se naknadno u što kraćem roku. Također, Hrvatske vode nagradit će prigodnim majicama i sve učenike razreda iz kojih nagrađeni učenici dolaze, a njihove škole plaketama. Svim školama koje su sudjelovale u natječaju u znak zahvale za izvrsnu dugogodišnju suradnju, Hrvatske vode će poslati posebne zahvalnice za sudjelovanje, kao i potvrde mentorima za dodatno uloženi trud u edukaciji mladih i podizanju svijesti o očuvanju voda.

Čestitamo dobitnicima nagrada i zahvaljujemo svim školama, učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju u ovogodišnjem natječaju, koji je pokazao kako se u školama provode zanimljivi, zabavni i inovativni projekti te vodi briga o edukaciji i odgoju mladih za održivi razvoj.

Poneseni rezultatima ovoga uspješno provedenog natječaja, kao i dosadašnjih brojnih edukativnih aktivnosti za djecu, Hrvatske vode će dalje provoditi dječji edukativni program i slične projekte kako bi dodatno osvijestili učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj o važnosti odgovornog upravljanja vodama u svakodnevnom životu, kao i o važnosti zaštite okoliša te borbi protiv klimatskih promjena.