Druga isporuka vatrogasnih vozila hrvatskim vatrogascima

Na Policijskoj je akademiji javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 11 naših županija uručeno 14 novih, trenutno najsuvremenijih u Europi, vatrogasnih vozila, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“. Projekt, čija je vrijednost veća od 256 milijuna kuna, sufinanciran je u iznosu od 85% sredstvima europskih fondova, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, dok se preostalih 15% osigurava iz Državnog proračuna. 

Hrvatske vode kao Posredničko tijelo razine 2 u ovom projektu imaju ulogu sudjelovanja u odobravanju projekta, provode kontrolu postupaka javne nabave te prate provedbu projekta.

Riječ je o drugoj isporuci dijela od ukupno 94 naručena vatrogasna vozila. Prva isporuka, 20 vozila, održana je pred mjesec dana na istom mjestu, a danas je hrvatsko vatrogastvo postalo bogatije za tri autocisterne, šest šumskih lakih, jedno šumsko teško i četiri navalna duga vozila, koja će se rasporediti u jedanaest županija, sukadno procjenama struke o prioritetnim potrebama.

„Sa onom prošlom i ovom današnjom primopredajom smo otprilike zaokružili jednu trećinu vozila koja idu u javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva u sve hrvatske županije“, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te pozdravio i prisutne predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, naglasivši kako je ovo zapravo „naš zajednički uspjeh“.

Uz njih, primopredaji su nazočili i predstavnici tvrtki koje su vozila izradile, načelnica Policijske akademije Davorka Martinjak i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.