63 milijuna kuna za projekt „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK)“

Naslovna slikaNaslovna slika

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK)“.

Projekt je ukupne vrijednosti 63 milijuna kuna, od čega se iz bespovratnih EU sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurava 53,5 milijuna kuna, odnosno 85 %, a provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. kroz specifični cilj 5b1 – Jačanje sustava upravljanja katastrofama.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za predmetni projekt potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu dr. sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević te ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. sc. Alemka Markotić.

„Današnjim potpisivanjem ugovora omogućujemo realizaciju sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Riječ je o još jednom od dijelova sustava koji će Republici Hrvatskoj omogućiti pravodobne reakcije i na taj način ojačati našu spremnost na eventualne krize“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministar unutarnjih poslova  dr. sc. Davor Božinović je istaknuo kako se već nekoliko godina intenzivno ulaže u sustav civilne zaštite što će se sada dodatno unaprijediti primjenom modernih tehnologija za upravljanje krizama.

„Pandemija koronavirusa pokazala koliko je važno ulagati u sustav i koliko je u svemu tome važna participacija građana kroz pravilno informiranje. Upravo sada informiranje građana podižemo na jednu višu razinu. Zahvaljujući ovom projektu, građanima će na određenom mjestu moći doći, na primjer, upozorenja da su u blizini ili tamo gdje se događaju prirodne katastrofe poput požara, poplava ili potresa, ili upozorenja o bilo kakvoj velikoj nesreći“ – kazao je Božinović.

Projektom koji traje do 2022. godine nabavit će se i implementirati sustav (software i hardware) koji će biti u vlasništvu MUP-a, a koji bi se dijelom instalirao kod mobilnih operatora. Osnovni cilj sustava je slanje SMS uzbuna korisnicima o mogućim katastrofama, prikaz kretanja korisnika te prikaz GPS lokacije potencijalno ugroženih korisnika.

Kao konačni cilj očekuje se znatno brže obavješćivanje građana i sudionika sustava civilne zaštite putem mobilnih telefona o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalnih šteta.