17.05.2023
Prognoza i stanje vodostaja

Oborine u protekla 24 sata

U protekla 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Republike Hrvatske u prosjeku između 10 i 35 mm.

Najmanje oborina (do 5 mm) palo je na području Istre i istočne Hrvatske.

Najviše kiše palo je ponovo na području Gorske Hrvatske: Slunj 68 mm, Gospić 59 mm, Ogulin 58 mm, Zavižan 57 mm, Delnice 55 mm. Znatne količine pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini na slivu rijeke Une (Bihać 58 mm).

STANJE OBRANE OD POPLAVA 17.05.2023. U 9:00 SATI

Izvanredno stanje:

Korana - Karlovac; Kupa - Karlovac; Plitvica - Krkanec; Una - Hrvatska Kostajnica; Spojni kanal ZLGČ - Poljanski Lug

Izvanredne mjere:

Glina - Vranovina;  Ilova - Veliko Vukovje; Krapina - Kupljenovo; Kupa - Farkašić; Sava - Jasenovac; Sunja - Sunja; Zelina - Božjakovina; Črnec - Ustava Črnec; ZLK Biđ polja – Đakovo

Redovne mjere:

Česma - Česma ušće; Glina - Glina; Glogovnica - Koritna; Ilova - Garešnica; Lonja - Lonjica most; Mura - Mursko Središće; Orljava - Frkljevci; Plitvica - Vidovićev Mlin; Sava - Crnac, Ustava Trebež; Sutla - Zelenjak; Vuka - Vuka; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja; Kanal Obžev - Stružec; Potok Vojlovica - Čačinci; Retencija Lonjsko Polje - Ustava Trebež; ZLK Biđ polja - Topolje; Županijski kanal – Rušani

Pripremno stanje:

Bednja - Lepoglava, Železnica; Bregana - Koretići; Česma - Pavlovec, Čazma; Donja Dobra - Lešće toplice; Drava - Moslavina, Donji Miholjac, Belišće, Osijek; Dunav - Batina, Aljmaš, Dalj; Glina - Široka Rijeka; Gornja Dobra - Turkovići; Korana - Slunj uzvodni, Veljun, Velemerić; Krka - Knin; Kupa - Zapeć, Jamnička Kiselica; Kupčina - Lazina brana; Mrežnica - Juzbašići; Odra - Sifon Odra, Odra; Pakra - Janja Lipa; Sava - Zagreb, Rugvica, Dubrovčak, Stara Gradiška, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Županja; Segovina - Đelekovec; Vučica - Jelengrad; Akumulacija Bačica - Bačica; LK Orljava-Adžamovka - Staro Petrovo Selo; OK Kupa-Kupa - Mahično, Donja Kupčina; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Mokro polje - Mlaka; Županijski kanal - Vaška

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

GRAČAC, OBROVAC

Stanje na područje Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira. Voda s poplavljenih područja se povlači, saniraju se štete.

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opao je za 130 centimetara, a rijeke Zrmanje u Obrovcu za 80-ak centimetara.

Mrežnica – DUGA RESA

Rijeka Mrežnica dosegnula je najviši vodostaj od +459 cm jučer 16.5.2023. u 23:00 sata na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje na području Duge Rese, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014. godine.

U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice u naseljima Zvečaj, Donje Mrzlo Polje Mrežničko i Belavići.

Una – HRVATSKA KOSTAJNICA

Jučer 16.5.2023. od 15:00 sati uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice kada je vodostaj rijeke Une premašio razinu od +450 cm.

U suradnji s Hrvatskm vojskom već 2 dana traju aktivnosti na postavljanju zečjih nasipa od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a velike probleme stvara i kanalizacijski sustav kroz koji prodiru vode iz rijeke Une te plave prometnice i ugrožavaju kuće.

Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici 17.5.2023. u 9:00 sati iznosi +491 cm i dalje je u blagom porastu, dok se maksimalni vodostaj očekuje na razini oko +500 cm.

Korana, Kupa - KARLOVAC

Noćas 17.5.2023. u 1:00 sat uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Korani u Karlovcu.

Noćas 17.5.2023. u 3:00 sata vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu premašio je razinu od +800 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu 17.5.2023. u 9:00 sati iznosi +831 cm, čime je dosegnuta razina za uvođenje izvanrednog stanja i za rijeku Kupu u Karlovcu.

Maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se tijekom današnjeg dana na razini oko +840 cm, što znači da će mnoge prometnice u prigradskim naseljima biti poplavljene, a veliki broj kuća će se naći u okruženju ili biti direktno ugrožen poplavnim vodama rijeke Kupe.

Kupa - PETRINJA

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić iznosi +911 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 48 sati i vrlo vjerojatno će biti na razini rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Trenutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ali se već tijekom ove noći 17./18.5. očekivanje uvođenje i izvanrednog stanja kada vodostaj u Farkašiću premaši +950 cm.
ekuje se plavljenje prometnica i niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Sava

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od prekjučer ujutro 15.5.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Prognoza oborina u narednih 7 dana

U narednih 7 dana i dalje se mogu očekivati nestabilne vremenske prilike, ali ipak s puno manjim količinama oborine nego u prethodnih nekoliko dana.

Glavnina oborine očekuje se još danas tijekom dana 17.5.2023., dok od sutra slijedi razvedravanje.

Ove nove  očekivane oborine tijekom današnjeg dana utjecati će i produžiti trajanje ovih vrlo visokih vodostaja na karlovačkom području, tako da iduća 2-3 dana vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu neće pasti ispod razine +700 cm, odnosno ispod razine redovnih mjera obrane od poplava, dok će potpuna stabilizacija i opadanje vodostaja u Republici Hrvatskoj potrajati još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava.

Prognoza danas, 17.05.2023.Prognoza danas, 17.05.2023.
Prognoza sutra, 18.05.2023.Prognoza sutra, 18.05.2023.

PROGNOZA HRVATSKA – Danas, srijeda 17.5.2023.

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom koja još lokalno može biti obilna. Vjerojatni su i izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana u Dalmaciji, potom u Slavoniji i Baranji. Na Jadranu popodne česta sunčana i suha razdoblja. Vjetar na kopnu većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u središnjim predjelima prolazno i jak. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u Dalmaciji jugo koje će u sjevernom dijelu regije okrenuti na buru. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti između 13 i 18, na istoku i do 20, a na Jadranu od 18 do 22 °C.

PROGNOZA HRVATSKA – Sutra, četvrtak 18.5.2023.

U unutrašnjosti umjereno i pretežno oblačno, još mjestimice uz malo kiše, glavninom na istoku, a duž obale djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Lokalno su mogući pljuskovi s grmljavinom, osobito na jugu zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u Dalmaciji i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 11, na Jadranu između 11 i 15, a najviša dnevna od 12 do 16 na kopnu te između 18 i 22 °C na obali i otocima.